Guerreiro menyertai Bayern dari Dortmund secara percuma

Donna

BERLIN, 23 Jun — Bayern Munich telah menandatangani pemain pertahanan kiri Borussia Dortmund, Raphael Guerreiro secara percuma, umum kelab Bavaria itu hari ini.

Guerreiro, 29, menyertai Bayern selepas tujuh musim di Dortmund, di mana pemain antarabangsa Portugal itu memenangi dua Piala Jerman. Perjanjiannya dengan juara Jerman itu akan berlangsung sehingga 2026.

Pemenang Euro 2016 bersama Portugal, Guerreiro akan bersatu semula di Bayern dengan pengurus Thomas Tuchel, yang membawa pemain pertahanan itu ke Dortmund ketika dia menguruskan kelab itu.

“Apabila panggilan datang daripada FC Bayern, keputusan saya dibuat dengan cepat. Ia satu penghormatan untuk saya bermain untuk kelab besar ini dan saya juga sangat menghargai Thomas Tuchel dari masa kami bersama di Dortmund,” kata pemain pertahanan itu dalam satu kenyataan.

“Saya seorang pemain yang sentiasa suka memiliki bola — ia mengenai penguasaan permainan dan saya mahu mencipta peluang.

“Saya akan melakukan segala-galanya untuk memenangi sebanyak mungkin gelaran. Itulah falsafah FC Bayern.”

Guerreiro juga boleh ditempatkan di bahagian tengah, di mana dia adalah kehadiran kreatif utama pada penghujung musim untuk Dortmund.

Guerreiro mencatatkan 12 assist liga musim ini, selain empat gol.

“Raphael Guerreiro telah menjadi salah seorang pemain terbaik dan paling konsisten dalam Bundesliga selama bertahun-tahun,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Bayern, Jan-Christian Dreesen.

Bayern memenangi kejuaraan Bundesliga 2022-23 menerusi perbezaan gol daripada Dortmund pada hari terakhir yang menggigit kuku. Ia adalah kejuaraan liga ke-11 berturut-turut mereka.

Beberapa pemain telah berpindah dari Dortmund ke Bayern sejak sedekad lalu, termasuk Robert Lewandowski dan Mario Goetze.

Pemain pertahanan Mats Hummels adalah pemain terbaharu yang berpindah, berbuat demikian pada 2016, sebelum kembali ke Dortmund pada 2019.

Guerreiro adalah pembelian kedua Bayern pada musim panas ini selepas pemain tengah Konrad Laimer dari RB Leipzig, yang juga tiba secara percuma. — AFP

Related Post

Leave a Comment