Griekspoor, Alexandrova melawan untuk menuntut gelaran gelanggang rumput Belanda

Donna

‘S-HERTOGENBOSCH (Belanda), 19 Jun — Tallon Griekspoor merangkul kejuaraan keduanya musim ini apabila bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan Jordan Thompson dalam perlawanan akhir gelanggang rumput ‘s-Hertogenbosch semalam.

Pemain peringkat ke-38 dari Belanda itu bangkit menerusi 6-7 (4/7), 7-6 (7/3), 6-3 selepas dua jam 37 minit menentang pemain nombor 103 dari Australia, Thompson.

Griekspoor, 26, juga pernah memenangi gelaran gelanggang keras Pune di India pada awal tahun ini.

Dia adalah juara kedua berturut-turut dalam acara pemanas badan Wimbledon selepas Tim van Rijthoven menewaskan Daniil Medvedev pada final 2022.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada orang ramai kerana membantu saya melalui hari ini,” kata Griekspoor yang akan naik ke 30 teratas minggu depan dan menjamin tempat pilihan Wimbledon.

“Dalam perlawanan akhir amat sukar untuk bermain tenis terbaik anda. Saya mempunyai begitu banyak saraf hari ini, saya berasa sangat ketat. Saya sangat menginginkannya. Dia bermain dengan hebat. Saya terpaksa mencuba dan fokus pada permainan saya sendiri dan cuba bertahan di sana.”

Dalam acara wanita, Ekaterina Alexandrova bangkit daripada ketinggalan untuk mempertahankan kejuaraannya, menewaskan rakan senegara dari Rusia, Veronika Kudermetova dalam tiga set.

Alexandrova, pilihan keempat, menjatuhkan set pertama dan melepaskan permainan servis pertamanya pada set kedua sebelum bangkitannya menyaksikan kemenangannya 4-6, 6-4, 7-6 (7/3).

Pilihan utama Kudermetova juga tewas tahun lalu di separuh akhir kepada Alexandrova yang menjulang gelaran keempat dalam kariernya selepas dua jam 52 minit permainan.

“Ia adalah saat yang menggembirakan untuk berada di sini lagi,” kata Alexandrova selepas final WTA paling lama tahun ini.

“Saya hanya perlu meninggalkan segala-galanya di gelanggang. Jika saya tidak menang, bagus untuknya, dia bermain dengan hebat, tetapi sekurang-kurangnya saya tahu saya melakukan semua yang saya mampu. Akhirnya, ia akhirnya membuahkan hasil, dan ia berasa menakjubkan.”

Kudermetova mendahului awal 4-2 sebelum perlawanan dihentikan kerana kelewatan hujan sejam. Dia kembali untuk melengkapkan set dan mendapat rehat pada 6-4, 3-2.

Tetapi pukulan kilas Alexandrova kembali ke garisan untuk 3-3 menghidupkan semula harapannya. Selepas satu lagi kelewatan hujan yang lebih singkat pada 5-4 Alexandrova kembali ke gelanggang dan patah lagi untuk memaksa set ketiga.

Alexandrova memegang satu mata kejuaraan pada 5-4 dan dua lagi kejuaraan pada 6-5, tetapi servis Kudermetova menariknya ke tiebreak yang menentukan.

Pemain nombor 26 dunia Alexandrova mengawal dengan memperoleh tiga lagi mata kejuaraan pada kedudukan 6-3 dengan pukulan kilas Kudermetova ke dalam jaring mengesahkan kemenangan. — AFP

Related Post

Leave a Comment