Google menguji alat penulisan berita AI

Donna

SAN FRANCISCO, 21 Julai — Google sedang bekerjasama dengan penerbit berita untuk mereka bentuk alat yang disokong AI baharu untuk membantu wartawan melaporkan dan menulis cerita mereka, kata syarikat itu semalam.

Projek ini pertama kali dilaporkan oleh The New York Timesyang bekerja dengan The Washington Post dan The Wall Street Journal dalam menguji produk baru.

Memetik sumber tanpa nama, laporan itu berkata alat itu – dikenali secara dalaman sebagai Genesis – berada dalam peringkat ujian awal, tetapi cukup mengagumkan untuk didapati “meresahkan” oleh beberapa eksekutif berita yang melihat keupayaannya.

Jurucakap Google berkata dalam satu kenyataan bahawa “dengan kerjasama penerbit berita, terutamanya penerbit yang lebih kecil, kami berada di peringkat paling awal meneroka idea untuk berpotensi menyediakan alat yang didayakan AI untuk membantu wartawan mereka dengan kerja mereka.”

Beliau menambah bahawa “secara ringkasnya, alat ini tidak bertujuan untuk, dan tidak boleh, menggantikan peranan penting wartawan dalam melaporkan, mencipta dan menyemak fakta artikel mereka.”

Alat itu akan berfungsi sebagai sejenis juruterbang bersama wartawan dan editor dengan menyediakan pilihan untuk tajuk utama atau gaya penulisan yang berbeza, kata syarikat itu.

Projek Google mengikuti berita tentang hubungan antara OpenAI dan The Associated Press, di mana pencipta ChatGPT diberi lesen untuk menggunakan arkib AP sejak 1985 untuk melatih AI.

“Pengaturan itu menyaksikan pelesenan OpenAI sebahagian daripada arkib teks AP, manakala AP akan memanfaatkan teknologi dan kepakaran produk OpenAI,” kata kedua-dua organisasi itu dalam satu kenyataan bersama minggu lalu.

AP telah menggunakan bentuk AI lain selama hampir sedekad, termasuk untuk mengautomasikan laporan pendapatan korporat dan mengimbas semula beberapa acara sukan.

Kemunculan ChatGPT tahun lepas menyebabkan penggera yang hebat dalam industri berita, dengan keupayaan apl untuk menulis dengan meyakinkan dan dalam beberapa saat mengenai topik yang rumit daripada gesaan yang mudah. — AFP

Related Post

Leave a Comment