Google melancarkan saingan ChatGPT Bard di EU, Brazil

Donna

PARIS, 13 Julai — Google melancarkan AI chatbot Bard di Kesatuan Eropah, Brazil dan sedozen negara lain hari ini dan mendedahkan ciri baharu sambil ia meluaskan akses kepada jawapannya kepada ChatGPT yang disokong Microsoft.

Gergasi teknologi AS melancarkan Bard pada Februari tetapi menangguhkan pengeluarannya di Kesatuan Eropah kerana blok itu merancang untuk mengawal selia kecerdasan buatan di tengah-tengah kebimbangan tentang risiko yang berkaitan dengan teknologi yang berkembang pesat.

Google telah berlumba-lumba untuk mengejar pesaing Microsoft, yang telah tergesa-gesa untuk menyepadukan kuasa seperti ChatGPT dalam pelbagai jenis produknya, termasuk enjin carian Bing.

Bard “kini tersedia di kebanyakan dunia, dan dalam bahasa yang paling banyak digunakan,” kata ketua produk Bard Jack Krawczyk dan naib presiden Amarnag Subramanya dalam blog.

“Sebagai sebahagian daripada pendekatan berani dan bertanggungjawab kami terhadap AI, kami telah terlibat secara proaktif dengan pakar, penggubal dasar dan pengawal selia privasi mengenai pengembangan ini,” kata mereka.

Syarikat itu berkata ia akan menggabungkan maklum balas pengguna dan mengambil langkah untuk melindungi privasi dan data orang ramai kerana ia meluaskan akses kepada Bard.

Alat AI kini boleh digunakan dalam lebih 40 bahasa termasuk Arab, Cina, Jerman, Hindi dan Sepanyol. Ia sebelum ini tersedia dalam tiga bahasa — Inggeris, Jepun dan Korea.

Google turut mengumumkan ciri baharu, termasuk menerima respons audio daripada Bard atau jawapan dalam lima gaya berbeza: ringkas, panjang, pendek, profesional atau kasual.

Satu lagi ciri baharu membolehkan pengguna memuat naik foto yang boleh dianalisis oleh Bard untuk mendapatkan maklumat.

Kebangkitan AI telah menimbulkan keseronokan dan kebimbangan tentang potensinya untuk menambah baik atau menggantikan tugas yang dilakukan oleh manusia.

Alat AI telah menunjukkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini keupayaan untuk menjana esei, mencipta imej realistik, meniru suara penyanyi terkenal dan juga lulus peperiksaan perubatan, antara pelbagai kegunaan.

Kebimbangan biasa termasuk kemungkinan bahawa chatbots boleh membanjiri web dengan maklumat yang salah, bahawa algoritma berat sebelah akan menghasilkan bahan perkauman, atau automasi berkuasa AI boleh membazirkan seluruh industri.

Ketakutan ‘kepupusan’

Pakar — malah pengasas OpenAI pembuat ChatGPT, Sam Altman — telah memberi amaran tentang potensi risiko kewujudan yang ditimbulkan oleh teknologi itu kepada manusia.

Altman dan berpuluh-puluh pakar lain menandatangani satu kenyataan pada Mei menggesa pemimpin global mengurangkan “risiko kepupusan” daripada AI.

Tetapi amaran itu tidak menghentikan perkembangan pesat AI.

Pemilik Tesla dan Twitter Elon Musk, yang telah mengeluarkan amarannya sendiri tentang risiko, melancarkan syarikat AI bernama xAI pada hari Rabu.

Laman web xAI berkata Musk akan menjalankan syarikat itu secara berasingan daripada syarikatnya yang lain tetapi teknologi yang dibangunkan akan memberi manfaat kepada perniagaan tersebut, termasuk Twitter.

Bulan lalu, Parlimen Eropah menyokong draf undang-undang yang akan menjadi asas kepada peraturan komprehensif pertama di dunia untuk AI.

Ia termasuk peruntukan khusus untuk sistem AI generatif, seperti ChatGPT dan Dall-E, yang mampu menghasilkan teks, imej dan media lain.

Parlimen dan negara anggota EU akan berunding mengenai peraturan itu sebelum ia diluluskan dan blok itu mahu membuat perjanjian menjelang akhir tahun.

Peraturan menetapkan bahawa kandungan yang dijana AI mesti diisytiharkan sedemikian dan melarang beberapa AI termasuk sistem pengecaman muka masa nyata. — AFP

Related Post

Leave a Comment