Gol daripada Arif Aiman, Paulo Josue membantu Malaysia membelasah Papua New Guinea 10-0

Donna

KUALA NERUS, 20 Jun — Persembahan cemerlang pada separuh masa kedua menjadi kunci kepada kemenangan 10-0 Malaysia ke atas Papua New Guinea dalam aksi persahabatan antarabangsa Tahap 1 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di sini malam ini.

Pemain sayap muda sensasi Arif Aiman ​​Mohd Hanapi dan pemain natural Paulo Josue mencuri tumpuan dengan empat dan tiga gol masing-masing untuk memukau 9,592 penonton yang hadir.

Anak buah Kim Pan Gon menjaringkan sembilan gol pada separuh masa kedua selepas mendahului pada penghujung babak pertama menerusi sepakan penalti Muhammad Safawi Rasid berikutan kekasaran terhadap Muhammad Akhyar Abdul Rashid.

Pesta gol pasukan negara mungkin bermula lebih awal dalam permainan, tetapi dengan beberapa siri peluang keemasan yang terlepas pada separuh masa pertama, Pan Gon melakukan beberapa perubahan termasuk membawa masuk Arif Aiman ​​dan Mohamad Faisal Abdul Halim.

Lemparan separuh masa kedua bermula pada minit ke-52, dengan Joshua mempamerkan kawalan bola yang baik apabila menerima hantaran Muhammad Azam Azmi Murad sebelum tenang melepaskan rembatan menewaskan penjaga gol Ronald Warisan.

Lima minit kemudian, Arif Aiman ​​menjaringkan gol ketiga pasukan negara selepas berjaya menewaskan perangkap ofsaid untuk bertemu hantaran cantik Nooa Laine, manakala Mohamad Faisal menjadikan kedudukan 4-0 dua minit kemudian.

Arif Aiman ​​memperoleh gol keduanya pada minit ke-60 selepas menyudahkan hantaran Mohamad Faisal dalam kotak penalti, diikuti gol kedua Josue empat minit kemudian, menambah tekanan kepada pasukan pelawat yang diketuai Harrison Kamake.

Hatrik pertama perlawanan itu dirakamkan oleh Arif Aiman ​​apabila menjaringkan gol ketujuh Malaysia pada minit ke-68 dan Joshua mengikutinya dengan golnya hanya dua minit kemudian.

Malaysia menambah derita Papua New Guinea apabila Daniel Ting menjaringkan gol kesembilan pada minit ke-76 manakala Arif Aiman ​​menyempurnakan malam cemerlang dengan gol peribadi keempatnya hanya tiga minit sebelum sepenuh masa.

Kejayaan itu menyaksikan pasukan negara mencatat kemenangan keempat ke atas Papua New Guinea dalam lima pertemuan, manakala ia juga kemenangan persahabatan keempat berturut-turut sejak Mac.

Ia juga merupakan kemenangan terbesar Malaysia sejak menewaskan Bhutan 7-0 dalam perlawanan persahabatan pada April 2018.

Untuk rekod, hanya lima pemain — Shahrul Mohd Saad, Stuart Wilkin, Josue, Corbin-Ong dan Endrick Dos Santos — dikekalkan oleh Pan Gon daripada skuad yang menewaskan Kepulauan Solomon 4-1 dalam satu lagi perlawanan persahabatan di sini Rabu lepas, bersama penjaga gol Sikh. Izhan Nazrel Sikh Azman membuat debut kebangsaannya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment