‘Godfather of AI’ menggesa kerajaan menghadapi bahaya

Donna

TORONTO, 29 Jun — Geoffrey Hinton, salah seorang yang dipanggil “godfathers” kecerdasan buatan, menggesa kerajaan semalam untuk mengambil bahagian dan memastikan bahawa mesin tidak mengawal masyarakat.

Hinton menjadi tajuk utama pada bulan Mei apabila dia mengumumkan bahawa dia akan berhenti selepas sedekad bekerja di Google untuk bercakap dengan lebih bebas tentang bahaya AI, sejurus selepas keluaran ChatGPT menangkap imaginasi dunia.

Saintis AI yang sangat dihormati, yang berpangkalan di Universiti Toronto, bercakap kepada penonton yang penuh sesak di persidangan teknologi Collision di bandar Kanada.

Persidangan itu menghimpunkan lebih daripada 30,000 pengasas permulaan, pelabur dan pekerja sektor teknologi, kebanyakannya ingin belajar bagaimana untuk menunggang gelombang AI dan tidak mendengar pengajaran tentang bahayanya atau seruan untuk campur tangan kerajaan.

“Sebelum AI lebih bijak daripada kami, saya fikir orang yang membangunkannya harus digalakkan untuk berusaha keras untuk memahami bagaimana ia boleh mencuba dan mengambil alih,” kata Hinton.

“Pada masa ini terdapat 99 orang yang sangat pintar cuba menjadikan AI lebih baik dan seorang yang sangat bijak cuba memikirkan cara untuk menghentikannya mengambil alih dan mungkin anda mahu menjadi lebih seimbang,” katanya.

Hinton memberi amaran bahawa risiko AI harus dipandang serius.

“Saya fikir adalah penting untuk orang ramai memahami bahawa ini bukan fiksyen sains, ini bukan sahaja menakutkan,” tegasnya. “Ia adalah risiko sebenar yang mesti kita fikirkan, dan kita perlu memikirkan terlebih dahulu cara menanganinya.”

Hinton juga menyatakan kebimbangan bahawa AI akan memperdalam ketidaksamaan, dengan keuntungan produktiviti yang besar daripada penggunaannya akan memberi manfaat kepada orang kaya dan bukan pekerja.

“Kekayaan tidak akan pergi kepada orang yang melakukan kerja, ia akan pergi untuk menjadikan yang kaya lebih kaya dan bukannya lebih miskin dan itu adalah masyarakat yang sangat buruk,” tambahnya.

Dia juga menunjukkan bahaya “berita palsu” yang dicipta oleh bot gaya ChatGPT dan berkata dia berharap kandungan yang dijana AI boleh ditandakan dengan cara yang sama dengan wang tunai watermark bank pusat.

“Adalah sangat penting untuk mencuba, sebagai contoh, untuk menandakan semua yang palsu sebagai palsu. Sama ada kami boleh melakukannya secara teknikal, saya tidak tahu,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment