Glasier Himalaya berada di landasan untuk kehilangan sehingga 75 keping ais menjelang 2100, kata laporan

Donna

KATHMANDU, 20 Jun ― Glasier di Himalaya Hindu Kush Asia boleh kehilangan sehingga 75 peratus daripada jumlahnya menjelang penghujung abad akibat pemanasan global, menyebabkan kedua-dua banjir berbahaya dan kekurangan air bagi 240 juta penduduk yang tinggal di kawasan pergunungan itu, menurut laporan baru.

Satu pasukan saintis antarabangsa telah mendapati bahawa kehilangan ais di rantau ini, rumah kepada puncak terkenal Everest dan K2, semakin cepat. Pada tahun 2010-an, glasier menumpahkan ais sebanyak 65 peratus lebih cepat daripada yang berlaku pada dekad sebelumnya, menurut penilaian oleh Pusat Pembangunan Gunung Bersepadu Antarabangsa (ICIMOD) yang berpangkalan di Kathmandu, sebuah pihak berkuasa saintifik antara kerajaan di rantau ini.

“Kami kehilangan glasier, dan kami kehilangannya dalam masa 100 tahun,” kata Philippus Wester, seorang saintis alam sekitar dan rakan ICIMOD yang merupakan pengarang utama laporan itu.

Hindu Kush Himalaya membentang 3,500km (2,175 batu) merentasi Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, China, India, Myanmar, Nepal dan Pakistan.

Pada 1.5 darjah Celsius atau 2C pemanasan melebihi suhu praindustri, glasier di seluruh rantau akan kehilangan 30 peratus hingga 50 peratus daripada volumnya menjelang 2100, kata laporan itu.

Tetapi di mana glasier akan mencairkan kebanyakannya bergantung pada lokasi. Pada pemanasan 3C – apa yang dunia berada di landasan yang betul di bawah dasar iklim semasa – glasier di Himalaya Timur, termasuk Nepal dan Bhutan, akan kehilangan sehingga 75 peratus daripada ais mereka. Pada 4C pemanasan, itu berdetik sehingga 80 peratus.

Gambar penuh

Para saintis telah bergelut untuk menilai bagaimana perubahan iklim mempengaruhi Hindu Kush Himalaya. Berbeza dengan Pergunungan Alps Eropah dan Pergunungan Rocky Amerika Utara, rantau ini tidak mempunyai rekod sejarah panjang pengukuran medan yang mendedahkan sama ada glasier berkembang atau mengecut.

“Selalu ada ketidakpastian di Himalaya – adakah mereka benar-benar cair?”, kata Wester.

Pada 2019, Amerika Syarikat menyahklasifikasikan imej satelit pengintip glasier di rantau ini sejak 1970, memberikan garis asas saintifik baharu.

Kemajuan selanjutnya dalam teknologi satelit dalam tempoh lima tahun yang lalu, di samping usaha lapangan yang diperkukuh, telah menggalakkan pemahaman saintis tentang perubahan yang sedang dijalankan. Laporan itu menggunakan data yang dijalankan hingga Disember 2022.

“Walaupun pengetahuan tentang glasier Himalaya masih tidak sehebat Alps, ia kini setanding dengan kawasan lain seperti Andes,” kata Tobias Bolch, ahli glasiologi dengan Universiti Teknologi Graz di Austria yang tidak mempunyai kaitan dengan laporan itu.

Berbanding dengan penilaian ICIMOD 2019 di rantau ini, “terdapat tahap keyakinan yang lebih tinggi sekarang dalam penemuan ini,” kata Wester. “Kami mempunyai rasa yang lebih baik tentang kerugian yang akan dialami hingga 2100 pada tahap pemanasan global yang berbeza.”

Mata pencarian berisiko

Dengan pemahaman yang baru ini timbul kebimbangan yang mendalam bagi penduduk yang tinggal di Hindu Kush Himalaya.

Laporan itu mendapati aliran air di 12 lembangan sungai di rantau ini, termasuk Gangga, Indus, dan Mekong, berkemungkinan memuncak sekitar pertengahan abad, dengan akibat kepada lebih 1.6 bilion orang yang bergantung kepada bekalan ini.

“Walaupun ia mungkin terdengar seperti kita akan mempunyai lebih banyak air kerana glasier mencair pada kadar yang meningkat … terlalu kerap ia akan timbul sebagai banjir dan bukannya aliran yang stabil,” kata Wester. Melepasi air puncak, bekalan akhirnya akan berkurangan.

Banyak komuniti gunung tinggi menggunakan air glasier dan cair salji untuk mengairi tanaman. Tetapi masa salji turun menjadi lebih tidak menentu, dan jumlahnya lebih sedikit daripada sebelumnya.

“Kami telah mengalami … sejumlah besar kematian yak kerana pada musim panas mereka pergi ke padang rumput yang lebih tinggi,” kata pengarang bersama laporan Amina Maharjan, pakar kanan dalam mata pencarian dan penghijrahan di ICIMOD. Jika salji turun terlalu cepat, “seluruh kawasan dilitupi salji dan mereka tidak mempunyai rumput untuk meragut”.

Orang ramai kini berpindah dari komuniti pergunungan untuk mendapatkan pendapatan di tempat lain, katanya.

Glasier yang mencair juga menimbulkan bahaya kepada masyarakat hiliran. Kolam air larian di tasik cetek, tertahan oleh batu dan serpihan. Risiko datang apabila tasik melimpah, menembusi penghalang semula jadinya dan menghantar deras air mengalir menuruni lembah gunung.

Kerajaan cuba bersedia untuk perubahan ini. China sedang berusaha untuk meningkatkan bekalan air negara itu. Dan Pakistan sedang memasang sistem amaran awal untuk banjir tasik glasier. ― Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment