Gimnas bintang Simone Biles bersedia untuk kembali ke pertandingan Ogos

Donna

LOS ANGELES, 29 Jun ― Bintang gimnastik Simone Biles bersedia untuk bertanding pada Ogos buat kali pertama sejak kebimbangan kesihatan mental dan keselamatan memendekkan kempen Olimpik Tokyonya, memasuki Sukan Klasik AS Ogos dekat Chicago.

Gimnastik Amerika Syarikat hari ini mengumumkan bahawa pemenang pingat emas Olimpik empat kali itu dimasukkan dalam acara 4-5 Ogos, yang merupakan yang pertama sejak dia menarik diri daripada kebanyakan acaranya di Tokyo pada 2021.

“Pendaftaran…tidak menjamin penyertaan,” Gimnastik Amerika Syarikat memberi amaran dalam kenyataan itu.

“Setiap atlet berada di tempat yang berbeza dalam musim dan kerjaya mereka, dan kami akan menyokong setiap daripada mereka, di mana sahaja mereka berada dalam perjalanan mereka,” kata ketua pegawai program Gimnastik Amerika Syarikat Stefanie Korepin.

Biles membekalkan tenaga pada Sukan Olimpik Rio de Janeiro 2016, di mana dia memenangi emas dalam pasukan, keliling, bilik kebal dan senaman lantai serta gangsa pancaran imbangan.

Dia memasuki Sukan Olimpik Tokyo yang ditangguhkan oleh Covid pada 2021 sebagai kegemaran berat untuk memenangi sebanyak lima pingat emas.

Dia tidak pernah kalah dalam pertandingan menyeluruh sejak 2013 dan peningkatannya ke Sukan itu termasuk penguasaan peti besi berganda Yurchenko yang berani yang belum pernah dilihat dalam pertandingan wanita.

Bagaimanapun, dia akan berlepas dari Tokyo dengan hanya membawa perak berpasukan dan gangsa rasuk imbangan, bagaimanapun, kempennya terputus selepas dia mengalami “twisties” – fenomena di mana gimnas kehilangan keupayaan untuk mengorientasikan diri mereka di udara.

Biles menarik diri daripada acara berpasukan selepas beraksi menggunakan satu peralatan dan kemudian menarik diri daripada pertandingan menyeluruh dan perlawanan akhir untuk bilik kebal, palang tidak rata dan senaman lantai, dengan berkata pada masa itu dia perlu mengutamakan kesihatan mentalnya.

Biles berkata dalam video yang dikeluarkan selepas Tokyo bahawa masalahnya telah timbul untuk seketika.

“Saya tidak akan mengatakan ia bermula di Tokyo. Saya rasa ia mungkin berakar sedikit lebih dalam daripada itu,” kata Biles.

“Saya fikir ia hanya faktor tekanan. Ia semacam dibina dari masa ke masa, dan badan dan fikiran saya hanya berkata tidak. Tetapi walaupun saya tidak tahu saya sedang melaluinya sehingga ia berlaku.”

“Ia hanya menyebalkan,” kata Biles dalam video itu. “Tetapi saya tahu bahawa saya telah membantu ramai orang dan atlet bercakap tentang kesihatan mental dan berkata tidak. Kerana saya tahu saya tidak boleh pergi ke sana dan bersaing. Saya tahu saya akan terluka.”

Selepas Sukan Tokyo, pada September 2021, Biles memberi keterangan di hadapan jawatankuasa Senat AS meneliti kegagalan FBI dalam menyiasat penderaan seksual oleh bekas doktor pasukan gimnastik Larry Nassar.

Nassar menerima hukuman penjara seumur hidup selepas mengaku bersalah pada akhir 2017 dan awal 2018 atas tuduhan melakukan serangan seksual terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan ketika bekerja sebagai doktor perubatan sukan di Gimnastik Amerika Syarikat dan Michigan State University.

Sukan Olimpik lagi?

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, suapan media sosial popular Biles tidak memaparkan gimnastik tetapi berita tentang kehidupan peribadinya, termasuk perkahwinannya dengan NFL Safety Jonathan Owens, kemudian dengan Houston Texans, pada bulan April.

Apabila Owens menandatangani perjanjian dengan Green Bay Packers pada bulan Mei, dia menambat hati peminat Green Bay dengan meminta cadangan tentang perkara yang perlu dilihat dan dilakukan di bandar baharu pasangan itu.

Biles telah memenangi 25 pingat kejohanan dunia, 19 daripadanya emas, dan menerima Pingat Kebebasan Presiden daripada Joe Biden pada 2022.

Walaupun dia tidak menggariskan rancangannya, Klasik AS akan tamat kira-kira setahun daripada Sukan Olimpik Paris 2024, dan Biles telah menggunakan acara itu untuk melancarkan kemunculan semula sebelum ini.

Dia kembali bertanding pada pertemuan itu pada 2018, selepas berehat selepas kempen Sukan Rio yang menakjubkan. ― AFP

Related Post

Leave a Comment