Getafe mesti berdepan Barca secara tertutup selepas pencerobohan padang 2017

Donna

BARCELONA, 11 Julai — Getafe akan menentang juara Barcelona tanpa penyokong di laman sendiri pada perlawanan pertama musim baharu La Liga selepas dihukum kerana melakukan pencerobohan padang pada 2017.

Mahkamah Agung Sepanyol, badan kehakiman tertinggi negara itu, membatalkan keputusan Mahkamah Kebangsaan untuk membatalkan sekatan itu, dalam dokumen yang dilihat AFP hari ini.

Penyokong Getafe menceroboh padang di stadium Coliseum Alfonso Perez kelab Madrid itu selepas menewaskan Tenerife untuk mendapat kenaikan pangkat ke La Liga enam tahun lalu, mencetuskan provokasi kepada penyokong lawan dan memaksa pegawai perlawanan berlari ke bilik persalinan mereka.

Lawatan ke Barcelona adalah salah satu perlawanan paling menguntungkan musim ini untuk Getafe, tetapi presiden Angel Torres berkata dia sedih untuk penyokong.

“Jika apa yang mereka mahu ialah menghukum penyokong kami, kami tidak mempunyai pilihan selain menerimanya,” kata Torres kepada AS pada Isnin.

“Saya lebih kasihan dengan peminat kami berbanding kewangan kelab.”

Getafe menerima kunjungan Barcelona pada 13 Ogos, pada hujung minggu pembukaan La Liga.

Mahkamah Agung memutuskan Getafe tidak dihukum dua kali atas insiden yang sama selepas kerajaan Madrid mendenda kelab itu.

Pertikaian ini menyumbang kepada kelewatan yang lama dalam memenuhi sekatan dan menjadi sebab Mahkamah Kebangsaan memutuskan untuk membatalkannya.

Espanyol dilanda penutupan stadium dua perlawanan selepas penyokong mereka menceroboh padang dan menghalau pemain Barcelona pada Mei.

Gergasi Catalan itu merangkul kejuaraan 2022-23 menentang pesaing bandar mereka dan meraikannya di atas padang, dengan penyokong Espanyol menyerbu padang dengan penuh kemarahan. — AFP

Related Post

Leave a Comment