Gerrard berkata ‘perasaan keluarga’ sebab utama untuk menyertai Al-Ettifaq

Donna

LONDON, 10 Julai — Steven Gerrard berkata “perasaan kekeluargaan” di kelab liga Pro Arab Saudi, Al-Ettifaq adalah salah satu perkara yang memujuknya untuk menerima tugas kejurulatihan bersama pasukan.

Bekas kapten England dan Liverpool itu menandatangani kontrak tiga tahun minggu lalu selepas sebelum ini berkata dia tidak akan menerima tawaran untuk menyertai pasukan itu.

Gerrard yang berusia 43 tahun telah berubah hati dan telah menjadi nama besar terbaharu untuk menyertai liga Saudi.

“Apabila saya pergi ke Saudi, saya mendapat perasaan kekeluargaan yang sebenar. Ia membuatkan saya berasa dialu-alukan,” kata Gerrard kepada akaun Twitter Al-Ettifaq pada Ahad.

“Ada tiga perkara yang saya sentiasa pertimbangkan mengikut urutan — ia perlu betul untuk keluarga saya pertama sekali. Kami harus teruja dan bermotivasi dengan cabaran itu,” katanya.

“Kedua, saya fikir projek bola sepak perlu bercita-cita tinggi, ia perlu atas sebab yang betul, dan sudah tentu anda perlu berasa selamat dengan kontrak, tetapi ini datang pada penghujungnya.

Langkah itu adalah yang terbaru dalam beberapa tawaran berprofil tinggi sejak Al-Nassr menandatangani Cristiano Ronaldo Disember lalu. Bekas penyerang Real Madrid, Karim Benzema menyertai Al-Ittihad pada bulan Jun.

Gerrard mengikut jejak langkah bekas rakan sepasukannya Robbie Fowler yang dilantik sebagai jurulatih pasukan divisyen dua Saudi Al-Qadsiah pada Khamis.

Gerrard membimbing Rangers merangkul kejuaraan Liga Perdana Scotland pertama mereka dalam tempoh 10 tahun pada 2021 sebelum berlepas ke Aston Villa, di mana dia dipecat Oktober lalu.

Al-Ettifaq menduduki tempat ketujuh dalam Liga Pro Saudi peringkat teratas musim lalu. — Reuters

Related Post

Leave a Comment