Gelanggang rumput Wimbledon ‘tercekam’ walaupun tergelincir, kata pengarah

Donna

LONDON, 7 Julai — Pengarah kejohanan Wimbledon Jamie Baker hari ini berkata gelanggang rumput adalah “baik dan mencengkam” walaupun beberapa kali jatuh berprofil tinggi pada minggu pertama Grand Slam.

Juara dua kali Andy Murray mengalami kejatuhan teruk di Gelanggang Tengah ketika dia melakukan servis untuk mendahului dua set dengan satu dalam perlawanan pusingan kedua menentang Stefanos Tsitsipas lewat Khamis tetapi bangkit semula dan memenangi set itu.

Veteran AS Venus Williams tumbang teruk dalam kekalahan pusingan pertamanya kepada Elina Svitolina juga di Gelanggang Tengah pada hari Isnin, mencederakan lutut kanannya yang sudah berbalut.

“Saya benar-benar membunuhnya, kemudian saya terbunuh oleh rumput,” kata juara lima kali berusia 43 tahun itu.

Perlawanan Novak Djokovic pada hari yang sama telah ditangguhkan selama hampir 90 minit kerana gelanggang yang lembap ketika pemain meluahkan kebimbangan di permukaan.

Pada hari Khamis, pemain Perancis Alize Cornet terhempas ke gelanggang gelanggang tengah apabila kaki kirinya tergelincir lewat dalam kekalahannya kepada juara bertahan Elena Rybakina, walaupun dia mampu meneruskan dengan beban yang berat.

Tetapi Baker berkata pemain tidak menyatakan kebimbangan mengenai keadaan rumput di Grand Slam, yang telah terganggu oleh hujan.

“Saya sangat gembira,” katanya. “Saya rasa permukaannya sebagus dan segenggam yang saya ingat untuk jujur ​​pada bahagian awal kejohanan.

“Terdapat segelintir tergelincir tetapi sebenarnya tidak banyak langsung.

“Andy jelas tergelincir malam tadi pada penghujungnya tetapi kejadian itu sebenarnya boleh berlaku pada perlawanan akhir sama seperti pada permulaan dan terutamanya kerana kami telah banyak mengatasinya.”

Baker turut menangani isu perintah berkurung di Wimbledon — perlawanan Murray menentang Tsitsipas digantung lewat Khamis kerana perintah berkurung yang menghampiri 2200 GMT.

Pengarah itu berkata pegawai tidak akan mengubah dasar pada masa mula untuk memastikan penamat lebih awal semasa Grand Slam tetapi menambah isu itu “selalu” dalam semakan.

“Apa yang sebenarnya kami cuba lakukan, terutamanya mengenai penjadualan dan keputusan tenis, adalah cuba mengelak daripada membuat keputusan mengejut berdasarkan satu atau dua perlawanan dan cuba mengambil sekurang-kurangnya tiga tahun gambaran tentang apa yang berlaku. berlaku.”

Dia menambah: “Itu sangat mengecewakan semalam tetapi jika data kami menunjukkan itu berlaku sekali setiap lima tahun mungkin pada baki itu masanya OK.” — AFP

Related Post

Leave a Comment