Gauff menewaskan Pegula untuk mara ke separuh akhir Eastbourne

Donna

EASTBOURNE, 30 Jun — Coco Gauff memastikan kemenangan pertamanya ke atas pemain sepuluh terbaik dalam tempoh 10 bulan dengan menewaskan pasangan beregu Jessica Pegula 6-3, 6-3 pada suku akhir Eastbourne International semalam.

Pemain Amerika berusia 19 tahun itu memenangi enam perlawanan terakhir perlawanan daripada ketinggalan 3-0 pada set kedua untuk menamatkan tujuh kekalahan berturut-turut menentang lawan 10 teratas.

Pemain nombor tujuh dunia itu akan berdepan seorang lagi rakan senegara pada separuh akhir kejohanan gelanggang rumput — juara 2014 Madison Keys, yang menewaskan Petra Martic 6-4, 6-1.

Selepas pertukaran awal rehat, Gauff menerkam pada permainan keenam. Pukulan jatuh yang bijak membolehkannya naik 4-2 dan dia mengekalkan pendahuluannya untuk baki set pembukaan.

Pemain nombor empat dunia Pegula bangkit pada permulaan set kedua, mengambil kesempatan daripada beberapa siri kesilapan pukulan depan daripada Gauff untuk patah dan kemudian menghasilkan lob halus untuk bertahan 3-0.

Gauff mengubah arus, menghasilkan satu siri pemenang voli yang cekap untuk menyamakan set, seterusnya menamatkan kemenangannya dengan bergaya.

“Saya sangat gembira dengan cara saya bermain. Saya jelas mengenali Jess dengan baik, dia adalah salah seorang pemain terbaik dalam jelajah atas sebab tertentu,” kata Gauff kepada BBC.

Pilihan kesembilan Daria Kasatkina mara ke empat terakhir apabila pilihan kedua Caroline Garcia bersara kerana kecederaan bahu kanan. Kasatkina mendahului 6-2, 2-1 ketika itu.

Pada separuh akhir hari ini, Kasatkina akan menentang Camila Giorgi, yang juga mara melalui persaraan.

Giorgi memenangi set pertama menentang Jelena Ostapenko pada tie-break sebelum Ostapenko bersara daripada pertembungan hebat mereka.

Dalam kejohanan lelaki, separuh akhir Terbuka Australia, Tommy Paul menewaskan rakan senegaranya, JJ Wolf 6-4, 4-6, 7-6 (7/2).

“Ia adalah satu yang rumit. Banyak rehat, patah balik,” kata Paul, yang berkata rumput adalah permukaan kegemarannya.

“Pada yang ketiga, saya fikir saya bermain tie-break yang sangat baik pada akhirnya. Saya fikir tahap sepanjang perlawanan itu bagus dan saya gembira dapat melaluinya.”

Paul akan menentang Gregoire Barrere hari ini selepas pemain Perancis itu menewaskan pilihan kelapan dari Serbia, Miomir Kecmanovic 7-5, 7-6 (7/2).

Pilihan keempat dari Argentina, Francisco Cerundolo mara ke separuh akhir peringkat jelajah pertamanya di atas rumput dengan kemenangan 6-2, 6-3 menentang Zhang Zhizhen.

Mackenzie McDonald dari Amerika Syarikat menewaskan Mikael Ymer dari Sweden 6-4, 3-6, 6-3. — AFP

Related Post

Leave a Comment