‘Gaokao holdout’ di China, berusia 56 tahun, gagal membuat pemotongan buat kali ke-27

Donna

BEIJING, 26 Jun — Selepas gagal mencapai markah yang cukup tinggi dalam peperiksaan kemasukan kolej yang digeruni China buat kali ke-27, Liang Shi yang berusia 56 tahun mula tertanya-tanya sama ada dia akan berjaya ke universiti impiannya.

Liang, seorang jutawan buatan sendiri, telah mengambil peperiksaan “gaokao” yang melelahkan berpuluh-puluh kali sepanjang empat dekad yang lalu, dengan harapan untuk mendapat tempat di Universiti Sichuan peringkat teratas dan memenuhi cita-citanya untuk menjadi “seorang intelektual”.

Dengan kebanyakan langkah, Liang telah menjalani kehidupan yang berjaya — dia bekerja keras dari pekerjaan kasar di tingkat kilang kepada menubuhkan perniagaan bahan binaannya sendiri, menjana berjuta-juta yuan dalam proses itu, tetapi impian universitinya setakat ini telah mengelaknya.

Dalam usahanya untuk mendapatkan pendidikan tinggi yang berprestij, dia telah menghabiskan 12 jam hari belajar, menahan diri daripada minum dan bermain mahjong, dan menahan media mengejeknya sebagai “gaokao holdout”, serta syak wasangka dalam talian bahawa itu semua adalah publisiti aksi.

Tetapi walaupun berbulan-bulan hidup seperti “seorang sami pertapa”, tahun ini Liang ketinggalan 34 mata daripada garis dasar wilayah untuk memasuki mana-mana universiti.

“Sebelum saya mendapat keputusan, saya mempunyai perasaan bahawa saya tidak akan mendapat markah yang cukup tinggi untuk memasuki universiti elit,” katanya kepada AFP.

“Tetapi saya tidak menjangka untuk tidak menjadikannya seperti yang biasa.”

Sejurus sebelum pukul 10 malam Jumaat — bersama ratusan ribu pelajar sekolah menengah di seluruh wilayah Sichuan barat daya — ahli perniagaan berambut kelabu itu menaip dengan teliti maklumat pengenalan peperiksaannya dan dengan cemas menunggu untuk mengetahui prestasinya.

Beberapa wartawan media tempatan yang menyiarkan secara langsung tempat kejadian itu juga sedang menyemak kemas kini — dan daripada ekspresi kecewa mereka, Liang tahu sebelum dia melihat skrin sendiri bahawa hasilnya tidak ideal.

“Semuanya telah dilakukan sekali lagi tahun ini,” katanya kepada dirinya sendiri. “Ia amat dikesali.”

Pada masa lalu, kesilapan Liang yang berulang kali gagal menghalangnya.

Setiap kali dia gagal, dia berikrar untuk mencuba lagi pada tahun hadapan.

Kini, buat pertama kali dalam beberapa dekad, dia tertanya-tanya sama ada kerja kerasnya akan membawa kepada apa-apa.

“Jika saya benar-benar tidak dapat melihat banyak harapan untuk penambahbaikan, tidak ada gunanya melakukannya lagi. Saya benar-benar bekerja keras setiap hari,” katanya kepenatan.

“Sukar untuk mengatakan sama ada saya akan terus membuat persiapan untuk gaokao tahun depan,” akuinya.

Tetapi kehidupan tanpa persiapan gaokao hampir tidak dapat difikirkannya.

“Ia satu keputusan yang sukar untuk dibuat. Saya juga tidak sanggup berputus asa,” dia termenung.

“(Jika saya) berhenti mengambil gaokao, setiap cawan teh yang saya minum sepanjang hidup saya akan terasa penyesalan.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment