Galtier akan meninggalkan PSG, membuka laluan untuk ketibaan Luis Enrique

Donna

PARIS, 5 Julai — Christophe Galtier akan meninggalkan jawatannya sebagai jurulatih Paris Saint-Germain selepas bersetuju dengan pakej pemecatan dengan juara Perancis itu, kata sumber yang rapat dengan rundingan itu kepada AFP hari ini.

Galtier, yang mempunyai baki setahun dalam kontraknya, dijangka akan digantikan di bangku simpanan PSG oleh bekas jurulatih Barcelona dan Sepanyol, Luis Enrique.

Kelab itu telah mengadakan sidang akhbar di padang latihan mereka untuk hari ini apabila jurulatih baharu itu akan diumumkan.

Berita mengenai pemergian Galtier dari kelab milik Qatar itu sudah dijangka sejak akhir musim Ligue 1 yang lalu pada awal Jun.

Bekas jurulatih Saint-Etienne, Lille dan Nice berusia 56 tahun itu dilantik setahun lalu dan membawa PSG meraih gelaran ke-11 Perancis.

Bagaimanapun, mereka menamatkan hanya satu mata di hadapan naib juara Lens selepas tewas tujuh perlawanan selepas pergantian tahun.

Kejayaan liga mereka juga dibayangi oleh penyingkiran mengecewakan daripada Liga Juara-Juara dalam pusingan 16 terakhir kepada Bayern Munich. PSG juga keluar dari Piala Perancis pada peringkat yang sama ke Marseille.

Di samping itu, minggu-minggu terakhir pemerintahan Galtier dicemari dengan tuduhan bahawa dia membuat kenyataan berbaur perkauman mengenai pemain semasa tugasnya sebelum ini di Nice.

Dia menafikan sekeras-kerasnya tuduhan itu tetapi akan dibicarakan pada bulan Disember atas tuduhan “gangguan moral dan diskriminasi atas alasan keanggotaan sebenar atau sepatutnya atau bukan keanggotaan kumpulan etnik, negara, bangsa atau agama tertentu”, menurut pendakwa raya dalam bagus.

Kesalahan itu boleh dihukum penjara tiga tahun dan denda €45,000 (RM230,000). — AFP

Related Post

Leave a Comment