Fur-ever after: Rakyat Indonesia minta maaf atas tindak balas ‘perkahwinan’ anjing yang mewah

Donna

JAKARTA, 20 Julai — Dua wanita Indonesia memohon maaf selepas “perkahwinan” mewah untuk anjing mereka mencetuskan tindak balas di negara berpendapatan sederhana itu, di mana pengagihan kekayaan adalah antara yang paling tidak sama rata di dunia.

Dua warga Alaska Malamute telah dinikahkan pada Jumaat di sebuah pusat beli-belah di ibu kota Jakarta, memakai pakaian tradisional Jawa bersama pemilik dan saudara mara mereka pada majlis palsu yang dilaporkan menelan belanja 200 juta rupiah (AS$13,350).

Kekecohan media sosial menyusuli selepas muncul imej anjing seperti serigala mengambil cakar antara satu sama lain dalam majlis mewah itu, memaksa pemiliknya mengadakan sidang akhbar yang menyesal.

“Kami amat menyesalinya dan kami ingin memohon maaf kepada peminat budaya Jawa dan semua rakyat Indonesia yang tidak selesa dan terluka dengan peristiwa itu,” kata Indira Ratnasari, pemilik anjing betina Luna, Rabu.

“Kami tidak berniat untuk menghina budaya Indonesia dan Jawa,” katanya, menurut rakaman yang dimuat naik di akaun Instagram jurusoleknya.

Paparan kekayaan yang megah di negara keempat paling ramai penduduk di dunia itu tidak disukai dan sering dikritik kerana jurang pendapatannya yang semakin melebar.

Gaji bulanan minimum di Jakarta ialah 4.9 juta rupiah (AS$327) dan Bank Dunia tahun lalu berkata hampir satu per sepuluh daripada 270 juta penduduk Indonesia masih hidup di bawah paras kemiskinan.

Ratnasari berada dalam senarai gaji pejabat presiden Indonesia, lapor media tempatan.

Presiden Indonesia Joko Widodo memberitahu pegawai awam dalam ucapan Mac supaya tidak memamerkan kehidupan boros mereka dengan cara yang “tidak wajar”, termasuk siaran media sosial.

Valentine Cahandra, pemilik anjing jantan Jojo, mendakwa perkahwinan itu diadakan untuk mempromosikan budaya Jawa.

Tetapi rakyat Indonesia yang marah menggunakan media sosial untuk mengutuk perkahwinan anjing yang mahal itu.

“Ia membazir wang dan menentang Tuhan. Akal waras telah hilang, dipijak oleh keinginan untuk menunjuk-nunjuk,” tulis seorang pengguna Twitter.

Seorang lagi menulis: “Membazirkan harta mereka secara tidak perlu, mereka sepatutnya membantu orang yang memerlukan.”

“Adakah ini yang kita panggil ‘buta sosial’?” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment