Fowler menamatkan kemarau kemenangan empat tahun dengan kemenangan playoff PGA

Donna

WASHINGTON, 3 Julai — Rickie Fowler membenam birdie putt dari dalam jarak 12 kaki semalam untuk memenangi playoff bagi gelaran PGA Rocket Mortgage Classic dan menamatkan kemarau kemenangan selama empat tahun.

Fowler menewaskan rakan senegaranya Collin Morikawa, juara utama dua kali, dan Adam Hadwin dari Kanada untuk meraih kemenangan pertamanya sejak Terbuka Phoenix 2019 dan kemenangan PGA keenamnya secara keseluruhan.

“Sungguh bagus untuk tidak mengambil langkah ini,” kata Fowler. “Saya pasti akan merendam yang ini dan meraikan sedikit. Ia baru sahaja melalui jalan yang panjang. Saya akan menjadi emosi pada satu ketika.”

Fowler, 34, memenangi Kejohanan Pemain 2017 tetapi bergelut sejak beberapa tahun kebelakangan ini, jatuh ke kedudukan ke-185 dalam ranking dunia tahun lalu sebelum memulihkan prestasinya musim ini dengan sembilan penamat 20 terbaik dalam 10 acara terakhirnya.

“Terpaksa terus meluangkan masa, terus menggiling, terus menolak,” kata Fowler. “Kemudian mula melihat beberapa keputusan positif dan membina keyakinan serta momentum pada musim gugur lalu.

“Banyak perkara hebat tahun ini. Saya tahu ia adalah masalah masa cara saya bermain.”

Dalam tempoh empat tahun, empat bulan dan 29 hari antara gelarannya, Fowler menjadi suami dan bapa dan tersenyum sambil memegang anak perempuannya Maya di hijau ke-18.

“Kemenangan adalah hebat,” kata Fowler. “Tetapi ada banyak lagi kehidupan daripada itu.”

Morikawa, Fowler dan Hadwin semuanya menamatkan 72 lubang pada 24-bawah par 264 di Kelab Golf Detroit yang dilanda hujan, di mana pemain bermula awal dalam acara bertiga untuk melarikan diri dari ramalan petang yang ribut.

Fowler, Morikawa dan Hadwin berkongsi pendahuluan dengan 23-under ketika mereka turun ke hadapan. Morikawa dan Hadwin masing-masing melakukan birdie par-5 pada par-5 ke-17 tetapi Fowler memerlukan tiga untuk mencapai pinggir di sana dan berpuas hati dengan par.

Pada usia 18 tahun, Fowler melepaskan pendekatannya hanya lebih tiga kaki dari lubang dan mengetuk masuk untuk mencapai playoff.

“Punggung kami bersandar pada dinding,” kata Fowler. “Tidak mengambil kesempatan daripada beberapa peluang yang saya ada di bahagian sembilan belakang untuk menang dalam peraturan, tetapi saya akan mengambilnya dengan cara apa pun yang kita boleh mendapatkannya.”

Playoff bermula pada 18 dan Fowler menempah pukulan teenya tepat ke arah penonton dengan pesaingnya di fairway.

Tetapi Fowler menjatuhkan pendekatannya hanya dalam 12 kaki dari lubang manakala Morikawa melepasi hijau dan seperti Hadwin berakhir hanya lebih 21 kaki dari lubang.

Pukulan Hadwin melepasi, cip Morikawa pendek dan Fowler kemudian membuat pukulan, berdiri di tempatnya dan tersenyum melihat kemenangan yang sudah lama dicarinya.

“Ia adalah saat yang baik hanya untuk merasakan beban di bahu saya akhirnya hilang,” kata Fowler.

‘Collin Lama’ telah kembali

Morikawa dan Hadwin juga telah cuba mengatasi kemarau kemenangan, dengan satu-satunya kemenangan PGA Hadwin datang pada Kejohanan Valspar 2017.

“Saya ingin membuat beberapa lagi putt,” kata Hadwin. “Tetapi saya melakukan banyak perkara yang sangat baik. Saya bangga dengan cara saya terus berjalan dan berseronok. Mudah-mudahan ini adalah petanda perkara baik akan datang.”

Morikawa, Kejohanan PGA 2020 dan pemenang Terbuka British 2021, tidak pernah memenangi acara PGA sejak menawan Claret Jug di Royal St. George’s. Kemenangan terbaharunya ialah pada kejohanan akhir musim Jelajah Eropah 2021 di Dubai.

“Anda perlu melaksanakan pukulan dan kami melakukan banyak perkara dengan sangat baik,” kata Morikawa. “Ia sangat mengagumkan untuk dilihat. Sudah 72 lubang tidak melihatnya. Ia seperti Collin lama yang diharapkan kembali… Ia akan menjadi sangat menarik untuk saya menuju ke The Open.”

Pemain nombor sembilan dunia Max Homa, pemain kedudukan tertinggi dalam padang, melepasi par-3 di tempat ke-15 dari jarak 140 ela dengan pitching wedge.

Stephan Jaeger dari Jerman menyamai rekod kursus dengan 63 untuk berkongsi kesembilan dengan 270. — AFP

Related Post

Leave a Comment