Fleetwood menyertai Lamprecht amatur di atas papan pendahulu Terbuka British

Donna

HOYLAKE, 20 Julai — Pemain kegemaran tuan rumah Tommy Fleetwood menyertai amatur Afrika Selatan Christo Lamprecht di bahagian atas papan pendahulu dengan lima bawah par pada hari pembukaan Terbuka British ke-151 di Hoylake.

Lamprecht, 22, menyerlah pada penampilan sulungnya di kejohanan utama selepas mendapat tempat dengan memenangi Kejohanan Amatur bulan lalu.

Lamprecht, yang berketinggian 2.03 meter, menggunakan tuas panjangnya untuk memberi kesan yang hebat di sekitar padang Diraja Liverpool pada hari Khamis, dengan purata jarak pemanduan paling jauh di kalangan pemain awal.

“Saya mendapat tempat untuk berada di sini. Saya fikir cara saya bermain hari ini saya perolehi untuk berada di puncak papan pendahulu, setakat ini,” kata Lamprecht.

Fleetwood, yang berasal dari Southport, hanya 48 kilometer dari lapangan itu, memberikan peluangnya untuk memenangi kejuaraan utama pertama sebagai rangsangan besar dengan larian tiga birdie berturut-turut antara ke-14 dan ke-16, untuk memperoleh 66.

Walaupun langit biru gemilang di pantai Wirral, beberapa nama yang lebih cemerlang dalam bidang itu bergelut.

Pemain nombor satu dunia, Scottie Scheffler bermula dengan cemerlang dengan dua birdie dalam empat lubang pembukaan.

Tetapi pemain Amerika itu memerlukan birdie pada akhirnya untuk berpindah ke bawah ketika dia memulakan usaha untuk menambah satu kemenangan utamanya di Masters 2022.

Juara bertahan Cameron Smith menamatkan saingan pada satu lebih par selepas pusingan penuh peristiwa yang menampilkan empat birdie dan lima bogey.

Smith dan Brooks Koepka nampaknya menimbulkan ancaman terbesar daripada kumpulan pemain yang kini kerap menjalankan perniagaan mereka dalam siri LIV Golf yang disokong Saudi.

Koepka, yang memenangi major kelimanya di Kejohanan PGA pada Mei, ketinggalan empat daripada pendahulu selepas mengubah permulaan sukar dengan tiga birdie dalam lapan lubang terakhir.

Matthew Jordan dari England melakukan pukulan tee pertama pada pukul 6:35 pagi waktu tempatan (0535 GMT) di padang di mana dia menjadi ahli.

Pemain nombor 329 dunia itu hanya ketinggalan tiga pukulan daripada pendahulu selepas mendapat 69 pukulan.

“Saya kehabisan perkataan untuk menggambarkannya,” kata Jordan. “Ia gila, mental, lantang, segala-galanya yang saya harapkan.”

Veteran Stewart Cink adalah satu lagi nama mengejutkan di bahagian atas papan pendahulu apabila pemain Amerika berusia 50 tahun itu menamatkan saingan di bawah par.

Semua mata tertumpu kepada McIlroy

Pemain nombor dua dunia Rory McIlroy akan menjadi tumpuan kemudian apabila dia kembali ke kursus Diraja Liverpool di mana dia menjulang Claret Jug untuk satu-satunya kali pada 2014.

Pemain Ireland Utara itu menyokong kemenangan itu dengan memenangi Kejohanan PGA pada bulan berikutnya, tetapi telah terperangkap pada empat gelaran utama sejak itu.

McIlroy hampir menutup kedua-dua pada Terbuka British tahun lalu di St Andrews dan bulan lalu, apabila dia terlepas peluang di Terbuka AS dengan satu pukulan kepada Wyndham Clark.

Pemain berusia 34 tahun itu menuju ke Hoylake dengan penuh keyakinan selepas penyudah birdie-birdie dalam keadaan bergelora memastikan gelaran Terbuka Scotland pertamanya hujung minggu lalu.

“Saya tidak boleh meminta persiapan yang lebih baik,” kata McIlroy. “Cara saya bermain dua lubang terakhir (di Scotland) adalah penyudah yang menakjubkan dan cara yang sempurna untuk masuk ke dalam minggu ini.

“Saya melalui sembilan tahun yang hebat dan memenangi banyak kejohanan tetapi empat besar telah mengelak saya. Mudah-mudahan minggu ini itu sesuatu yang boleh saya ubah.”

McIlroy adalah antara pemain yang lewat hari ini ketika dia bertanding bersama juara Masters Jon Rahm dan bekas pemain nombor satu dunia Justin Rose. — AFP

Related Post

Leave a Comment