Filipina mengejutkan tuan rumah bersama Piala Dunia New Zealand dengan kemenangan Wellington

Donna

WELLINGTON, 25 Julai ― Penyerang Sarina Bolden mendahului kemenangan ketika Filipina memanjakan tuan rumah bersama parti New Zealand dengan kemenangan menakjubkan 1-0 dalam pertembungan Kumpulan A Piala Dunia Wanita mereka hari ini.

Filipina tewas 2-0 kepada Switzerland dalam perlawanan pembukaan mereka dan nampaknya menjadi tanda mudah bagi Football Ferns, yang bangkit daripada kemenangan pertama Piala Dunia ke atas bekas juara Norway dan ingin menempah tempat ke pusingan 16 terakhir.

Sebaliknya, Filipina memperoleh kemenangan Piala Dunia pertama mereka sendiri untuk mengekalkan harapan mereka untuk maju dalam kejohanan sulung mereka.

New Zealand tidak kurang dalam usaha tetapi nampaknya telah kehilangan sentuhan ajaib pembukaan bersejarah mereka dan terlepas beberapa siri peluang menjaringkan gol.

Penyerang Bolden membuat mereka membayar atas keterlaluan mereka pada minit ke-24 apabila dia bangkit dengan baik untuk melepaskan tandukan terus ke arah penjaga gol New Zealand, Victoria Esson, yang meraba-raba ke gawang untuk memberikan Filipina gol Piala Dunia pertama mereka.

Dirangkul oleh 32,357 penonton di Stadium Wilayah Wellington, Ferns mendominasi penguasaan bola ketika mereka mencurah-curah ke hadapan mencari gol penyamaan.

Pemain pertahanan, Katie Bowen menghantar rembatan melebar ke kiri pada minit ke-38 dan rembatan kapten bersama Ria Percival meleret terus ke arah penjaga gol Filipina, Olivia McDaniel pada masa kecederaan separuh masa pertama.

Pada minit ke-58, pemain pertahanan CJ Bott melakukan hantaran lintang ke dalam kotak tetapi Hannah Wilkinson, wira kemenangan pembukaan New Zealand pada Khamis, menghantar tandukannya melepasi palang.

Sepuluh minit kemudian, Wilkinson melakukan dengan baik untuk mengheret bola ke belakang dari garis tepi dan menyilang ke hadapan Jacqui Hand untuk menanduk masuk ke dalam jaring, hanya untuk pengadil memanggilnya semula kerana ofsaid.

Dalam penyudah yang meriah, penyerang Filipina Carleigh Frilles turut memasukkan bola ke gawang dari kedudukan ofsaid dan pemain New Zealand, Grace Jale digagalkan dari jarak dekat oleh penyelamatan McDaniel yang baik.

Filipina menutup Kumpulan A menentang pemenang 1995, Norway pada hari Ahad, manakala New Zealand menentang Switzerland. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment