Fifa mendedahkan lilitan lengan keadilan sosial untuk Piala Dunia wanita

Donna

LONDON, 30 Jun — Fifa mendedahkan lapan lilitan lengan berbeza yang menonjolkan sebab sosial yang boleh dipakai oleh pasukan pada Piala Dunia wanita ketika badan induk bola sepak dunia itu berusaha mengelak perbalahan yang tercetus pada Piala Dunia lelaki tahun lepas.

Kapten dari beberapa negara Eropah, termasuk England dan Jerman, merancang untuk memakai lilitan lengan “OneLove” dalam warna pelangi di Qatar sebagai menyokong hak LGBTQ.

Bagaimanapun, mereka meninggalkan pendirian itu selepas diancam dengan sekatan sukan hanya beberapa hari sebelum kejohanan bermula.

Tali lengan telah dilihat secara meluas sebagai protes simbolik terhadap undang-undang di Qatar, di mana homoseksualiti adalah haram.

Ikat pinggang “bersatu untuk dimasukkan” untuk Piala Dunia wanita adalah serupa dengan gaya yang diharamkan dengan perkataan bersama bentuk hati dalam warna pelangi.

Punca lain yang diketengahkan termasuk kesaksamaan jantina, menamatkan keganasan terhadap wanita, kelaparan dan hak orang asli.

Kapten akan dapat memakai lilitan lengan yang berbeza untuk setiap perlawanan yang sepadan dengan tujuan yang dinaikkan pangkat atau menyokong satu sebab untuk keseluruhan kejohanan.

“Bola sepak menyatukan dunia dan acara global kami, seperti Piala Dunia Wanita Fifa, mempunyai kuasa unik untuk menyatukan orang ramai dan memberikan kegembiraan, keterujaan dan keghairahan,” kata Presiden Fifa Gianni Infantino

“Selepas beberapa perbincangan terbuka dengan pihak berkepentingan, termasuk persatuan ahli dan pemain, kami telah memutuskan untuk mengetengahkan satu siri punca sosial — daripada kemasukan kepada kesaksamaan jantina, daripada keamanan kepada menamatkan kelaparan, daripada pendidikan kepada menangani keganasan rumah tangga — sepanjang 64 perlawanan di Piala Dunia Wanita Fifa.”

Piala Dunia wanita, yang akan dihoskan oleh Australia dan New Zealand, bermula pada 20 Julai. — AFP

Related Post

Leave a Comment