Fifa: Al-Nassr Ronaldo di bawah larangan pemindahan sementara

Donna

LAUSANNE, 13 Julai — Kelab Cristiano Ronaldo dari Saudi, Al-Nassr dilarang mendaftarkan pemain baharu sehingga hutang yang belum dibayar diselesaikan, kata Fifa pada Khamis.

Pasukan itu “pada masa ini dihalang daripada mendaftarkan pemain baharu kerana tertunggak hutang”, jurucakap Fifa memberitahu AFP, tanpa mendedahkan jumlah hutang.

Badan induk bola sepak dunia tidak menyatakan sama ada perpindahan pemain tengah Croatia Marcelo Brozovic dari Inter Milan baru-baru ini akan terjejas oleh sekatan itu.

“Larangan berkaitan akan ditarik balik serta-merta selepas penyelesaian hutang disahkan oleh pemiutang terbabit,” tambah jurucakap itu.

Pada Oktober 2021, Al-Nassr diperintahkan oleh hakim yang dilantik oleh Fifa untuk membayar Leicester City €460,000 (RM2.4 juta) serta kepentingan dalam pertikaian berhubung perpindahan pemain antarabangsa Nigeria, Ahmed Musa.

Musa menyertai Al-Nassr dengan nilai €18 juta pada 2018. Dia pergi dua tahun kemudian dan bermain untuk Sivasspor Turki musim lalu.

Menurut keputusan pada masa itu, sekiranya tidak membayar, Al-Nassr boleh dilarang daripada merekrut pemain sehingga “tiga tempoh pendaftaran keseluruhan dan berturut-turut”.

Disokong oleh dana kekayaan negara Teluk, Liga Pro Saudi memikat nama besar dari liga utama Eropah dengan menjanjikan gaji yang besar.

Bekas kapten Liverpool, Steven Gerrard mengambil alih sebagai jurulatih di Al-Ettifaq awal bulan ini, manakala Karim Benzema dan N’Golo Kante juga telah berpindah ke negara Teluk yang kaya dengan minyak itu sejak pertukaran Ronaldo ke Al-Nassr pada Januari memulakan trend. — AFP

Related Post

Leave a Comment