Fesyen fetish Berlin keluar dari kelab

Donna

BERLIN, 23 Julai — Pada setiap lawatannya ke Berlin, Ronen Shaham merasakan kebebasan yang tergesa-gesa yang menyaksikan jurutera komputer dari Los Angeles membuang pakaian kerjanya untuk sesuatu yang lebih santai: baju renda, rantai bertali dan skirt belah sisi.

Dikenali di seluruh dunia kerana kemewahan mereka, kelab Berlin telah memupuk gaya bebas pantang larang, diilhamkan oleh fetishisme, yang menggunakan kulit dan lateks secara liberal dengan aksesori yang mencubit, mencucuk dan memerah.

“Fetishwear” mempunyai kedai berdedikasi dan pereka terkenal, dan mengambil tempat dalam dua festival musim panas yang besar di bandar ini: The Technoparade, yang berlangsung pada bulan Julai, dan perarakan kebanggaan Berlin, salah satu yang terbesar di Eropah, semalam.

Pada musim pesta musim panas inilah Shaham dan pasangannya Lulu Neel telah memutuskan untuk membuat ziarah terbaharu mereka ke Berlin.

Pasangan itu jatuh cinta dengan bandar itu tiga tahun lalu apabila mereka terserempak dengan komuniti ahli kelab “hanya berpakaian lebih baik daripada yang pernah saya lihat”, kata Lulu.

“Saya mahu berpakaian seperti itu,” kata wanita muda itu, pakar dalam reka bentuk digital 3D pada siang hari, yang memakai kalung tali hitam dengan cincin logam untuk pertunjukan yang dianjurkan oleh label kelab pemula, The Code.

Ungu dan hitam

Shaham dan Neel telah memperhalusi penampilan mereka sepanjang lawatan berulang ke ibu negara Jerman.

Dia mengatakan keutamaannya adalah untuk lateks, renda dan abah-abah, dan dia suka menunjukkan tatunya.

Di Berlin, “Anda boleh menjadi seperti itu, dan anda boleh berjalan keluar ke jalan, anda boleh masuk ke Uber dan… anda berasa bebas”, kata lelaki berusia 45 tahun itu.

“Kelab, malam, majalah yang anda temui di sini — pelanggan kami mengatakan tiada yang serupa di Paris, Rom, Milan, Argentina atau New Zealand,” kata Gisela Braun, yang butik Schwarzer Reiter (Black Knight) merupakan salah satu kuil fesyen fetish di Berlin.

Kedai itu, yang dibuka 14 tahun lalu, dihiasi dengan warna ungu dan hitam dan dengan bangganya memaparkan barangannya di tingkap, yang menghadap ke jalan tengah bandar.

“Kami mahukan tempat di mana orang berasa selesa, di mana anda melupakan halangan anda, dengan sentuhan kemewahan dan keanggunan,” kata Braun.

Di bengkel mereka, tukang jahit Schwarzer Reiter memotong dan mencantumkan barisan aksesori mereka sendiri — kebanyakannya dalam kulit — yang telah menjadikan reputasi mereka di kalangan burung hantu malam di bandar itu.

“Apabila kelab dibuka semula selepas wabak, kami beratur di hadapan kedai selama enam bulan. Orang kadang-kadang menunggu selama 40 minit, “kata Braun.

Selepas tiga tahun dihabiskan di antara penutupan koronavirus, permintaan itu bercakap mengenai “keperluan besar untuk menemui semula apa yang duniawi, liar”, kata Carl Tillessen, pakar di Institut Fesyen Jerman (DMI).

Generasi tanpa halangan

Fesyen tinggi tidak mengelak daripada trend, dengan pereka terbesar membuat persembahan tanpa halangan: Diesel menyerahkan mainan seks dan kondom dengan koleksi terbaru, manakala Tommy Hilfiger menghantar model dengan peralatan S&M lengkap, sambil mengacungkan cambuk.

Ia “bukan perkara yang buruk” untuk trend fesyen untuk mencari penonton yang lebih besar, menurut tukang emas Argentina berusia 34 tahun, Augusto Talpalar, yang tinggal di Berlin.

“Semua yang menjadi popular lebih diterima oleh masyarakat,” katanya.

Generasi baru Berliners memukau Christopher Bauder, yang berkata dia telah menghabiskan lebih daripada 20 daripada 50 tahunnya di planet ini di “kelab tekno gelap” ibu negara.

“Terdapat sifat semula jadi pada cara mereka bergerak, seksualiti mereka, selera fesyen mereka,” kata artis multimedia itu.

“Memakai pakaian minimalis atau bertelanjang dahulu adalah perkara yang sangat istimewa. Anda hanya boleh mengalaminya di kelab tertentu dan situasi tertentu. Hari ini, ia adalah perkara biasa di Berlin. Anda boleh melakukannya di setiap pesta. Saya rasa ia hebat.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment