Fesyen dan filem bergabung apabila Paris menunjukkan sisi mewahnya

Donna

PARIS, 5 Julai — Daripada penggambaran filem yang luar biasa mewah di Opera Garnier hingga ke catwalk Chanel di sepanjang Seine, minggu fesyen menawarkan pemandangan Paris yang sangat berbeza semalam daripada rusuhan beberapa hari kebelakangan ini.

Negara itu masih menjilat lukanya dan berdepan dengan perpecahan masyarakat yang mendalam yang terdedah oleh hari-hari keganasan yang dicetuskan seminggu lalu oleh polis membunuh seorang remaja.

Rusuhan telah reda sejak hujung minggu, dan Perancis yang lain – kemewahan yang tidak terkawal, ketukangan dan kelebihan yang ketara – yang menjadi tumpuan utama pada hari kedua minggu haute couture.

Model Chanel berarak di sepanjang Sungai Seine dengan Menara Eiffel di latar belakang, beberapa dengan anjing kecil atau bakul bunga, dalam persembahan “kecanggihan dan kesederhanaan,” kata pereka Virginie Viard.

Dia mengadun tweed, kain kasa sutera, organza dan renda bertatahkan dengan motif bunga dan grafik. Beberapa warna terang, termasuk merah jambu Barbie, menonjol berbanding palet yang sebahagian besarnya berwarna kelabu.

Di Opera Garnier, monumen abad ke-19 kepada keterlaluan empayar, couturier Stephane Rolland mengadakan pertunjukan yang sangat mewah yang turut dirakam oleh pembuat filem veteran Claude Lelouch untuk filemnya yang seterusnya, Penamat.

Terdapat gaun baldu tanpa tali dengan tudung berlian yang berkilauan, penutup kepala yang rumit yang kelihatan seperti jisim api emas, dan gaun satin merah panjang dengan kolar berhias.

Pertunjukan itu adalah penghormatan kepada penyanyi Yunani Maria Callas, yang suaranya didengari melalui persembahan itu, bertujuan untuk menghidupkan kembali salah satu persembahannya yang paling legenda di Opera Garnier pada Disember 1958.

Rolland terkenal dengan warna-warna cerah, seperti gaun kuning terang yang menempatkan penyanyi Pretty Yende untuk pertabalan Raja Charles III baru-baru ini.

Tetapi dia berkata “di tengah-tengah Palais Garnier, saya tidak mahu mengganggu pemandangan dengan warna merah jambu, kuning dan hijau” dan kebanyakannya melekat pada hitam, putih dan beberapa kilatan merah pekat.

Pelakon bergaul dengan tetamu untuk filem akan datang dari Lelouch, yang paling terkenal dengan filem 1966 yang memenangi Oscar Seorang Lelaki dan Seorang Wanita.

Permintaan pengarah untuk membuat penggambaran semasa pertunjukan itu adalah “seperti hadiah dari syurga,” kata Rolland kepada AFP, sambil menambah bahawa adalah penting untuk menggabungkan fesyen dan bentuk seni lain.

“Ia sangat penting dalam profesion kami. Saya mendapati bahawa dari semasa ke semasa ia tidak mempunyai sedikit penghalusan. Wang bukan segala-galanya,” katanya.

Turut menunjukkan semalam ialah pereka Perancis Alexis Mabille, yang mencipta gaya wanita pada tuksedo.

Dan terdapat satu lagi paparan mewah dari Giorgio Armani, semua gaun mewah yang dihiasi dengan banyak variasi pada bunga popi dan bunga ros.

Merah adalah warna yang dominan untuk orang Itali – walaupun untuk gaun pengantin pada akhirnya. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment