Federer memukau penonton Wimbledon dari kotak diraja

Donna

LONDON, 4 Julai — Wimbledon memberi penghormatan kepada Roger Federer hari ini apabila juara lapan kali itu kembali ke tempat beberapa kejayaan terbesarnya.

Orang ramai yang hadir di Gelanggang Tengah memberikan tepukan gemuruh berpanjangan kepada pemain besar Switzerland itu diselangi dengan sorakan ketika dia memasuki kotak diraja.

Federer, yang baru muncul di pentas bersama Coldplay di Zurich pada hujung minggu, jelas terharu sebelum mengambil tempat duduk di sebelah Catherine, Puteri Wales.

Pemain berusia 41 tahun itu kebanyakannya menjauhkan diri daripada tenis sejak tunduk dalam adegan emosi di Piala Laver di London pada September tetapi diberi penghormatan yang sama pada acara gelanggang rumput di Halle, Jerman, bulan lalu.

Sambutan di bawah bumbung tertutup Gelanggang Tengah mengancam untuk mendahului perlawanan pertama kejuaraan untuk Elena Rybakina, juara bertahan wanita, yang memulakan kempennya menentang pemain AS Shelby Rogers.

Federer, yang menamatkan kariernya dengan 20 gelaran Grand Slam, memenangi gelaran Wimbledon pertamanya pada 2003 dan rekod mahkota lelaki kelapan pada 2017.

Dia bermain perlawanan terakhirnya di kelab All England pada 2021, tewas pada suku akhir kepada pemain Poland Hubert Hurkacz.

Novak Djokovic adalah pilihan utama untuk menyamai markah Wimbledon Federer tahun ini dan memastikan gelaran Grand Slam ke-24nya. — AFP

Related Post

Leave a Comment