Falls mar Tour de France berakhir apabila Philipsen menang sekali lagi

Donna

NOGARO (Perancis), 5 Julai — Jasper Philipsen memenangi peringkat kedua berturut-turut Tour de France semalam apabila satu siri terjunan berkelajuan tinggi di litar lumba motosikal Nogaro mencuri tumpuan utama.

Penunggang Alpecin Philipsen itu menamatkan saingan pada kelajuan lebih 67kph dan mendahului keseluruhan dalam pertarungan mata pecut selepas menewaskan Caleb Ewan dan Phil Bauhaus.

Warga Belgium itu melahirkan rasa terkejut dengan air terjun itu.

“Saya tidak pernah mengalami penyudah seperti itu sebelum ini, selekoh itu ketat dan saya sangat gembira kerana tidak terjatuh,” kata pemain berusia 25 tahun itu.

Rakan sepasukannya dan pemain utamanya Mathieu van der Poel juga bercakap tentang pilihan meletakkan final di litar lumba.

“Litar tidak lebih selamat daripada jalan raya. Saya cuma gembira kerana berjaya kekal tegak dan berjaya mencari jurang untuk Jasper,” katanya.

Philipsen bersetuju.

“Mungkin kerana ia sangat membosankan dan perlahan hari ini para pelumba lebih gementar. Sudut juga lebih teknikal daripada yang saya jangkakan.

“Malangnya ia adalah sukan yang berbahaya dan tidak selalu mungkin untuk mengekalkan keselamatan.”

Fabio Jakobsen adalah salah seorang mangsa pecut dan berada di samping Philipsen ketika dia melanggar landasan.

“Bukan matlamat saya untuk membuat sesiapa jatuh,” kata Philipsen. “Pendapat saya ialah dia cuba masuk ke ruang yang terlalu kecil.”

Veteran Britain, Mark Cavendish menduduki tempat kelima ketika dia terus berdepan kekecewaan dalam usahanya meraih kemenangan ke-35 Tour de France untuk memecahkan rekod sepanjang zaman yang dikongsinya bersama Eddy Merckx.

Pemain berusia 38 tahun itu, yang menduduki tempat keenam dalam pecut hari Isnin, berkata dia tersalah memilih roda untuk diikuti.

Dalam penamat penuh kemalangan yang mengejutkan, peloton itu memecut mengelilingi litar lumba motosikal di mana terdapat rentetan rempuhan pada chicanes bulat.

Pakar perubatan pelancongan mengesahkan dua penunggang patah tulang selangka.

Jasper tuan

Philipsen telah menarik ejekan pada Jelajah tahun lepas kerana meraikan apa yang dipercayainya sebagai kemenangan peringkat apabila sebenarnya Wout Van Aert sudah melepasi garisan dalam pelarian solo.

Siri Netflix mengenai Jelajah 2022 kemudian menamakannya ‘Jasper the disaster’.

Tetapi ini adalah kemenangan keempat berturut-turutnya di pentas Tour de France yang memuncak dengan pecut beramai-ramai.

Dia adalah pelumba pertama sejak Cavendish pada 2008 untuk memenangi peringkat pecut berturut-turut dalam perlumbaan.

Adam Yates mengekalkan jersi kuning pendahulu keseluruhan. Dia berada enam saat di hadapan rakan sepasukannya Tadej Pogacar dan tujuh saat di hadapan abangnya Simon Yates.

“Hari ini berjalan lancar, tiada siapa yang mahu melepaskan diri dan pelari pecut gembira,” kata Yates mengenai rentak perlahan yang ditetapkan oleh peloton di atas pentas rata.

Memandang ke hadapan ke peringkat gunung besar pertama Jelajah hari ini, dengan pendakian sekitar 30km pada kecerunan purata lebih 7 peratus, Yates meramalkan lebih banyak aksi.

“Ia adalah peluang besar untuk pemisahan, akan ada persaingan yang serius untuk masuk ke sana dan melarikan diri. Ia akan menjadi menarik.”

Yang pertama hari ini ialah kategori hors pendakian 15km Col de Soudet pada kecerunan purata 7.2 peratus. Bukit seterusnya ialah Col d’Ichere dengan 4km pada 7 peratus sebelum 8km mendaki Col de Marie Blanc pada kecerunan 8.6 peratus. — AFP

Related Post

Leave a Comment