Facebook mengubah kawalan semakan fakta untuk pengguna AS

Donna

WASHINGTON, 7 Julai — Facebook milik Meta telah memberikan pengguna AS kawalan ke atas kandungan yang disemak fakta, dalam satu langkah yang berpotensi penting yang dikatakan platform itu akan memberi mereka lebih kuasa ke atas algoritmanya tetapi beberapa penganalisis menegaskan boleh memanfaatkan penyalur maklumat salah.

Selama bertahun-tahun, algoritma Facebook secara automatik mengalihkan siaran lebih rendah dalam suapan jika ia dibenderakan oleh salah satu rakan kongsi semakan fakta pihak ketiga platform, termasuk AFP, mengurangkan keterlihatan kandungan palsu atau mengelirukan.

Di bawah pilihan “kandungan yang dikurangkan dengan semakan fakta” baharu yang kini muncul dalam tetapan Facebook, pengguna mempunyai fleksibiliti untuk membuat siaran yang tidak disangkal kelihatan lebih tinggi atau lebih rendah dalam suapan atau mengekalkan status quo.

Siaran yang disemak fakta boleh dibuat kurang kelihatan dengan pilihan yang dipanggil “kurangkan lagi”. Itu, mengikut tetapan platform, bermakna siaran “mungkin dialihkan lebih rendah dalam suapan supaya anda mungkin tidak melihatnya sama sekali”.

Pilihan lain yang berlabel “jangan kurangkan” mencetuskan kesan sebaliknya, mengalihkan lebih banyak kandungan ini lebih tinggi dalam suapan mereka, menjadikannya lebih berkemungkinan untuk dilihat.

“Kami memberi orang di Facebook lebih kuasa untuk mengawal algoritma yang meletakkan kedudukan siaran dalam suapan mereka,” kata jurucakap Meta kepada AFP.

“Kami melakukan ini sebagai tindak balas kepada pengguna yang memberitahu kami bahawa mereka mahukan keupayaan yang lebih besar untuk memutuskan perkara yang mereka lihat pada apl kami.”

Meta melancarkan pilihan semakan fakta pada bulan Mei, menyebabkan ramai pengguna menemuinya sendiri dalam tetapan.

Ia berlaku di tengah-tengah iklim politik hiperpolarisasi di Amerika Syarikat yang telah menjadikan penyederhanaan kandungan pada platform media sosial sebagai isu hangat.

Penyokong konservatif AS mendakwa bahawa kerajaan telah menekan atau bersubahat dengan platform seperti Facebook dan Twitter untuk menapis atau menyekat kandungan condong ke kanan dengan berselindung di sebalik penyemakan fakta.

Pada hari Selasa, mahkamah persekutuan di Louisiana mengehadkan beberapa pegawai atasan dan agensi pentadbiran Presiden Joe Biden daripada bertemu dan berkomunikasi dengan syarikat media sosial untuk menyederhanakan kandungan mereka.

Secara berasingan, penyelidik maklumat salah daripada institusi terkemuka seperti Stanford Internet Observatory menghadapi siasatan kongres yang diketuai Republikan serta tindakan undang-undang daripada aktivis konservatif yang menuduh mereka mempromosikan penapisan – tuduhan yang mereka nafikan.

‘Pendedahan kepada maklumat salah’

Perubahan di Facebook berlaku menjelang undian presiden 2024, apabila ramai penyelidik bimbang kepalsuan politik boleh meletup di seluruh platform media sosial. Tindakan itu juga telah menimbulkan kebimbangan beberapa penganalisis bahawa ia boleh menjadi rahmat bagi penjaja maklumat yang salah.

“Kandungan rendah yang dinilai oleh pemeriksa fakta sebagai bermasalah adalah bahagian utama program anti-maklumat salah Facebook,” kata David Rand, seorang profesor di Institut Teknologi Massachusetts, kepada AFP.

“Membenarkan orang ramai untuk menarik diri sahaja nampaknya benar-benar menutup lutut program ini.”

Meta mengecilkan kebimbangan itu, mengatakan ia masih akan melampirkan label pada kandungan yang didapati mengelirukan atau palsu, menjelaskan bahawa ia telah dinilai oleh salah satu pemeriksa fakta pihak ketiganya. Syarikat itu berkata ia sedang meneroka sama ada untuk mengembangkan kawalan ini ke negara lain.

“Ini berdasarkan kerja yang telah kami lakukan sejak sekian lama di kawasan ini dan akan membantu untuk menjadikan kawalan pengguna di Facebook lebih konsisten dengan yang telah wujud di Instagram,” kata jurucakap Meta.

Selain daripada kawalan ini, Facebook juga membenarkan pengguna untuk memutuskan sejauh mana mereka mahu melihat “kandungan berkualiti rendah”, seperti umpan klik dan spam, dan “kandungan sensitif”, termasuk siaran ganas atau grafik, pada platform.

Kesan perubahan itu, kata penganalisis, hanya mungkin diketahui dari semasa ke semasa apabila lebih ramai pengguna — terutamanya mereka yang tidak mempercayai pemeriksa fakta profesional — mula mengubah suai tetapan mereka.

Penyemak fakta, yang tidak dapat menyemak setiap siaran pada platform raksasa, secara rutin menghadapi runtuhan penyalahgunaan dalam talian daripada orang yang mempertikaikan penilaian mereka — kadangkala walaupun mereka menjaja maklumat palsu atau mengelirukan secara terang-terangan.

“Seseorang yang tidak suka atau tidak mempercayai peranan pemeriksa fakta boleh menggunakannya untuk cuba mengelak daripada melihat pemeriksaan fakta,” Emma Llanso, dari Pusat Demokrasi & Teknologi, memberitahu AFP.

Facebook, katanya, harus menyelidik dan menguji sama ada ia akan meningkatkan atau mengurangkan “pendedahan kepada maklumat salah” pengguna sebelum ia melancarkannya dengan lebih meluas di seluruh dunia.

“Sebaik-baiknya mereka harus berkongsi hasil penyelidikan semacam itu dalam pengumuman tentang ciri baharu itu,” tambah Llanso. — AFP

Related Post

Leave a Comment