‘Euphoric’ Vingegaard menyasarkan kejayaan Tour de France ketiga

Donna

LE MARKSTEIN (Perancis), 23 Julai — Jonas Vingegaard berkata dia berasa “euforia” selepas berjaya mengharungi peringkat kedua terakhir Tour de France semalam untuk hampir merangkul kejuaraan kedua berturut-turut.

Selepas melepasi garisan tinggi di Vosges, Vingegaard kini hanya perlu menunggang ke Paris hari ini untuk menyarung jersi kuning di bawah Arc de Triomphe sebagai pemenang perlumbaan basikal terhebat dunia sekali lagi.

“Ia tidak akan berakhir sehingga ia berakhir, jadi perasaan sekarang adalah lebih euforia berbanding ketika saya mendahului besar di peringkat 17,” kata pelumba Jumbo-Visma itu.

“Tour de France adalah perlumbaan terhebat di dunia,” kata pemain berusia 26 tahun itu.

“Ada sesuatu yang istimewa mengenainya dan saya boleh memberitahu anda saya akan kembali lagi tahun depan untuk mencuba dan memenanginya lagi,” kata Vingegaard.

Juara dua kali Tadej Pogacar memenangi peringkat ke-20 tetapi Vingegaard dari Denmark mendahului pemain Slovenia itu dengan masa 7 minit 29 saat sebelum tunggangan istiadat hari ini ke garisan penamat di Champs Elysees di ibu negara Perancis.

“Saya tidak tahu apa yang berlaku kepada saya. Saya melakukan terlalu banyak pada tahun ini dan selepas dua minggu saya mula kelihatan putih seperti baju ini,” kata naib juara Pogacar sambil menunjuk jersi putih pelumba bawah 25 tahun terbaiknya.

“Saya berasa buruk sejak gunung itu (Col de Loze peringkat 17). Tetapi saya mendapat semula warna saya hari ini,” katanya.

Pasangan itu bertempur di 30 gunung pada laluan 3400km sehingga tumpuan Vingegaard mengatasi pendekatan berani Pogacar.

‘Satu matlamat besar’

“Ini adalah satu matlamat besar saya tahun ini dan ia bagus untuk menamatkannya,” kata Vingegaard.

Pelumba Britain dan rakan sepasukan Pogacar UAE Adam Yates berada di tempat ketiga dan saudara kembarnya Simon di tempat keempat. Pemain Sepanyol Carlos Rodriguez melengkapkan lima teratas.

Terdapat enam gunung untuk dirundingkan semalam dengan dua pendakian kategori satu terakhir.

Pogacar telah menjanjikan perlawanan akhir yang hebat, tetapi dia dijejaki setiap kilometer perjalanan oleh pesaing Denmarknya.

Vingegaard dan Pogacar telah menggembirakan peminat dengan perjuangan mereka untuk ketuanan pada perlumbaan 21 hari yang bermula di Bilbao di perbukitan Negara Basque.

Semasa mereka menyeberangi Pyrenees, berguling melalui ladang anggur Bordeaux dan Beaujolais dalam gelombang panas, dan mendaki gunung berapi yang tidak aktif di Puy de Dome, ketegangan meningkat apabila mereka kekal dipisahkan hanya beberapa saat.

Pelumba Denmark itu bagaimanapun menumpaskan Pogacar dalam ujian masa peringkat 16 utama pada hari Selasa, meletakkan 1 minit 38 saat kepadanya dalam larian 22.4km dengan tunggangan buku jari putih.

Keesokan harinya, di pentas gunung yang paling sukar, Pogacar retak, menjerit ke radio pasukannya “Saya sudah mati, saya sudah tiada.”

Dan begitulah ia terbukti apabila dia kehilangan hampir tujuh minit lagi di pendakian yang curam dan panjang ke Courchevel.

Naib juara Pogacar pada 2021, Vingegaard yang bertutur kata lembut adalah satu-satunya pelumba yang mencabar keajaiban Slovenia di pergunungan tinggi.

Pada tahun 2022, Vingegaard naik satu langkah lebih tinggi dan memenangi gelaran pada ketinggian, dan ia terbukti berlaku sekali lagi pada tahun 2023.

Menyelamatkan muka

Adam Yates memenangi peringkat pembukaan kembali di Bilbao, dan berada dalam prestasi terbaik di Jelajah ini. Dengan podium menanti bersama Pogacar yang merupakan pulangan yang baik memandangkan Pogacar patah pergelangan tangan pada bulan April dan Yates baru sahaja menyertai Pasukan UAE.

“Kami tidak menang tetapi kami mendapat satu lagi peringkat dan dua tempat di atas podium,” kata Yates selepas menunggang ke bilik akhbar dengan basikal hitamnya.

“Apabila anda mempunyai pemimpin seperti Tadej, ia sangat menyeronokkan.”

Orang ramai hadir untuk menyambut wira tempatan Thibaut Pinot yang menceriakan setiap gunung apabila dia menduduki tempat ketujuh pada hari itu. — AFP

Related Post

Leave a Comment