Eubanks dalam kejayaan Wimbledon dengan bantuan daripada Clijsters

Donna

LONDON, 9 Julai — Christopher Eubanks mara ke pusingan 16 terakhir Grand Slam buat kali pertama di Wimbledon semalam dengan sedikit bantuan daripada pemenang utama empat kali, Kim Clijsters.

Sebelum tiba di Kelab All England, rekod pemain Amerika Syarikat berusia 27 tahun itu di Slam adalah sederhana.

Daripada lapan penampilan seri utamanya, dia telah tewas dalam pusingan pertama enam kali. Dia telah mencuba dan gagal empat kali untuk layak ke Wimbledon.

Bulan lalu, dia tewas pusingan pertama di Stuttgart dan Halle sebelum merangkul gelaran kerjaya pertama di rumput di Mallorca, dibantu oleh pertukaran media sosial dengan Clijsters.

Pemain Belgium itu menasihatinya untuk “melakukan beberapa latihan gerak kaki setiap hari”, “bermain tenis mini”, “hanya menggunakan raket terbuka dan bermain dalam dua kotak servis” dan “kekal rendah”.

Selepas menyifatkan rumput sebagai “permukaan paling bodoh”, Eubanks mengucapkan terima kasih kepada Clijsters kerana mengekalkan “semangat saya”.

Petua pakar telah berjaya.

Pemain nombor 43 dunia itu menewaskan Thiago Monteiro daripada ketinggalan satu set pada pusingan pertama, menewaskan pemain separuh akhir 2022 Cameron Norrie pada pusingan kedua dan menewaskan Chris O’Connell dari Australia dalam set lurus semalam.

Eubanks bergurau bahawa Clijsters mungkin berhak mendapat potongan wang hadiah Wimbledonnya, yang pada masa ini hanya melebihi AS$265,000.

“Jika dia bertanya, dia akan mendapatnya. Dia adalah faktor penyumbang yang besar dan besar,” katanya.

Eubanks berdiri pada ketinggian 6 kaki 7 inci (2.01 meter) dan mendahului kejohanan dengan 72 ace dalam empat pusingan. Secara keseluruhan, dia telah merembat 194 pemenang mengatasi tiga lawannya.

Dia mengakui bermain di pentas besar masih memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri selepas bertahun-tahun bergelut dari satu acara peringkat kedua ke satu lagi.

‘Saat panas’

Dia berdepan O’Connell di Gelanggang 18 di Kelab All England.

“Saya rasa momen panas datang semasa memanaskan badan apabila saya melihat ke tempat duduk Mahkamah 18 dan menyedari, saya seperti, ‘Oh, ini mahkamah Isner-Mahut’,” katanya merujuk kepada arena yang mengadakan perlawanan tenis paling lama pada tahun 2010.

“Saya menonton tenis di gelanggang ini selama tiga hari sekali beberapa tahun lalu. Itu agak keren. Dan untuk melihat tempat duduk yang cukup padat.”

Seterusnya bagi Eubanks ialah pertembungan pusingan keempat dengan pemain nombor lima dunia Stefanos Tsitsipas esok.

Perlawanan itu akan menjadi jarang moden kerana ia menampilkan pertembungan pukulan kilas sebelah tangan.

“Saya fikir dari sudut pandangan peminat, mereka sukakan estetika yang sebelah tangan,” katanya.

“Apabila saya melihat kepada Roger Federer, Stan Wawrinka, atau Richard Gasquet, terdapat keanggunan dan keanggunan tertentu apabila anda menghasilkan pemenang yang baik dari sisi pukulan kilas sebelah tangan yang anda mungkin tidak benar-benar terlepas dari dua- tangan.”

Bagaimanapun, dia mengakui kemahiran sebegitu sering menjadi kelemahan semasa membesar.

“Secara peribadi, jika saya boleh melakukannya sekali lagi, saya mungkin pergi dengan dua tangan, hanya kerana saya menghabiskan bertahun-tahun melawan bola di atas bahu saya.”

Eubanks sudah mempunyai peminat dalam 10 teratas dalam bentuk bekas juara Terbuka AS dan ranking ketiga Daniil Medvedev.

Dia mengalahkan pemain Amerika itu pada suku akhir Miami Masters tahun ini tetapi dia menyukai apa yang dilihatnya di beanpole Eubanks.

“Dia tidak takut apa-apa. Dia hanya melakukannya,” kata warga Rusia itu. — AFP

Related Post

Leave a Comment