England telah mencapai titik manis sejak Piala Dunia sakit hati, kata Southgate

Donna

LONDON, 20 Jun — Sambutan England terhadap kekalahan suku akhir Piala Dunia mereka kepada Perancis begitu positif sehingga ketua jurulatih Gareth Southgate berkata pemainnya telah mencapai titik manis dan lebih lapar berbanding sebelum ini untuk akhirnya membawa trofi.

Terdapat cadangan bahawa Southgate boleh berundur selepas England gagal di Qatar, sama seperti yang mereka lakukan ketika mara ke separuh akhir Piala Dunia 2018 dan final Euro 2020.

Sebaliknya, dia dan pasukannya kelihatan kembali bertenaga dan skuad itu kelihatan lebih kaya dalam kualiti berbanding sebelum ini.

Kemenangan 7-0 ke atas Macedonia Utara pada Isnin, berikutan kemenangan 4-0 minggu lalu di Malta menyebabkan England meninggalkan Kumpulan C dalam usaha mereka untuk layak ke Euro 2024 di Jerman.

Selepas empat perlawanan, England mempunyai 12 mata dan ditambah 14 perbezaan gol, dengan saingan kumpulan utama Itali memperoleh tiga mata daripada dua perlawanan. Ukraine di tempat kedua dengan enam mata.

“Selepas Piala Dunia, saya fikir kami telah mencapai titik manis di mana terdapat rasa lapar untuk pergi lebih jauh daripada yang kami lalui dan ingin terus maju ke hadapan,” kata Southgate kepada pemberita pada hari Isnin.

“Kami perlu terus mendesak mereka sekarang kerana mereka telah menetapkan standard dalam empat perlawanan terakhir menentang pelbagai jenis lawan, persekitaran berbeza di mana apa sahaja boleh dilakukan.

“Saya rasa mereka benar-benar menarik untuk ditonton, ada persaingan untuk tempat individu, ada persaingan untuk masuk ke dalam skuad, tetapi di sekeliling semua itu ada perasaan cemerlang dalam kumpulan.”

Walaupun perarakan England ke arah Jerman sangat mengagumkan, ia sepatutnya tidak mengejutkan.

England tidak tewas dalam 10 perlawanan kelayakan untuk Piala Dunia 2022, lapan untuk Euro 2020, 10 untuk Piala Dunia 2018 dan memenangi 10 daripada 10 ketika layak ke Euro 2016.

Malah kali terakhir mereka tewas dalam perlawanan kelayakan sama ada untuk Euro atau Piala Dunia ialah di Ukraine pada Oktober 2009.

Ada yang akan mencemuh kualiti lawan dalam kumpulan kelayakan, tetapi perlu diingat bahawa Itali gagal mara ke dua Piala Dunia terakhir dan ditewaskan Macedonia Utara dalam playoff Piala Dunia tahun lalu.

Dengan juara Eropah dan pemenang treble Manchester City diwakili dengan baik dalam skuad England dan pemain baru Real Madrid, Jude Bellingham tidak diperlukan dalam skuad untuk dua perlawanan terakhir, potensi pasukan Southgate adalah menakutkan. Tetapi mereka masih perlu menyampaikan di pentas besar.

“Kami tahu bahawa pengumpulan topi adalah satu perkara, tetapi mengumpul pengalaman permainan yang besar adalah satu lagi dan perkara yang benar-benar menggembirakan ialah kami mempunyai ramai pemain muda dengan banyak topi juga,” kata Southgate.

“Terdapat persaingan itu sekarang dan yang mendorong pemain, mereka akan mendengar apa yang anda katakan sebagai jurulatih, tetapi jika ada pemain lain dalam kedudukan anda yang anda tahu sedang memburu anda dan selepas tempat anda, maka itu memacu prestasi anda. ” — Reuters

Related Post

Leave a Comment