Endo kelahiran Fukushima bersedia untuk berlari percuma untuk Jepun di Piala Dunia Wanita

Donna

TOKYO, 11 Julai — Jun Endo tidak dibenarkan bermain bola sepak di luar selepas bencana nuklear Fukushima 2011 kerana ketakutan radiasi, jadi dia mengasah kemahiran menggeleceknya di dalam dewan tertutup yang sempit.

Kemenangan Piala Dunia Wanita Jepun tahun itu memberi inspirasi kepadanya untuk terus maju dan kini penyerang itu membawa harapan negaranya ke kejohanan bulan ini di Australia dan New Zealand.

“Saya tidak dapat bermain bola sepak kerana kesan bencana itu, tetapi apabila saya terfikir untuk berhenti, Jepun memenangi Piala Dunia,” kata pemain berusia 23 tahun itu kepada AFP.

“Saya melihatnya dan saya sangat merasakan bahawa saya juga mahu berdiri dalam kedudukan itu suatu hari nanti.”

Endo membesar kira-kira 100 kilometer (60 batu) dari loji nuklear Daiichi di Fukushima dan berusia 10 tahun apabila tsunami maut menenggelamkan sistem penyejukannya, mencetuskan krisis.

Kira-kira 165,000 orang meninggalkan rumah mereka di kawasan itu, sama ada secara sukarela atau di bawah arahan pemindahan, dalam malapetaka nuklear terburuk sejak Chernobyl.

Keluarga Endo tinggal di luar zon pemindahan dan tinggal di situ, tetapi peraturan radiasi di sekolahnya bermakna permainan luar dihadkan dengan ketat selama berbulan-bulan selepas bencana itu.

Endo terpaksa berkongsi dewan tertutup kecil yang sama dengan kanak-kanak lain tetapi dia berkata ia mempunyai “impak yang baik” terhadap kawalannya terhadap bola sepak.

“Saya suka menggelecek sebelum itu tetapi saya mula menyukainya lebih pada masa itu,” katanya.

“Teknik saya banyak berkembang dan dari segi apa yang terhasil daripadanya, ia sangat bagus.”

Endo berkata sukar untuk menangani kehilangan kebebasan dan dia berfikir untuk melepaskan bola sepak.

Lawatan jarang ke bahagian lain di Jepun untuk bermain permainan membawa kelegaan tetapi juga kesakitan – dia dan rakan sepasukannya menghadapi diskriminasi daripada pemain lawan yang melayan mereka seperti mereka radioaktif.

“Orang ramai akan mengatakan perkara yang tidak baik kepada kami apabila kami pergi dalam lawatan bola sepak,” katanya.

“Kemudian ada orang yang tidak mahu makan atau membeli sesuatu yang ditanam di Fukushima dan mempunyai nama Fukushima pada mereka.”

‘Titik perubahan’

Sesaat jeda tiba apabila Jepun mengecewakan peluang untuk memenangi Piala Dunia Wanita di Jerman pada musim panas itu, menewaskan Amerika Syarikat pada perlawanan akhir untuk menjadi wira negara.

Endo teringat bangun pada tengah malam untuk menonton perlawanan dengan ibu bapa dan tiga adik-beradiknya, menyifatkannya sebagai “titik perubahan” dalam hidupnya.

“Saya telah merasakan keseronokan keluar dari bola sepak, jadi untuk melihat pemain melakukan apa yang saya mahu lakukan – memenangi Piala Dunia – ia memberi impak yang sangat positif kepada saya,” katanya.

“Ia memberi saya kekuatan.”

Endo kini bermain bola sepak kelabnya untuk Angel City FC di Amerika Syarikat, setelah meninggalkan liga domestik Jepun pada penghujung 2021.

Dia telah menjadi tokoh penting negaranya, selepas muncul dalam tiga daripada empat perlawanan Jepun di Piala Dunia 2019 sebagai pemain termuda skuad itu.

Jepun telah ketinggalan di belakang pasukan terkemuka dunia sejak memenangi Piala Dunia dan tidak melepasi pusingan 16 terakhir di Perancis empat tahun lalu.

Mereka telah diundi dalam Kumpulan C bersama Sepanyol, Zambia dan Costa Rica untuk kejohanan tahun ini.

Sambungan yang mendalam

Endo mengakui bahawa sukar untuk merampas kembali gelaran itu tetapi dia berharap dapat memberi inspirasi kepada generasi baharu dengan cara yang sama seperti dia menarik harapan daripada pasukan 2011.

“Tiada banyak perbezaan daripada 2011 — jika kita menang maka bola sepak wanita akan mendapat lebih perhatian,” katanya.

“Lebih ramai kanak-kanak akan mahu menjadi pemain bola sepak. Ia penting untuk memenangi kejuaraan.”

Mahkota Piala Dunia Jepun telah dikreditkan dengan menaikkan semangat negara dan hubungan pasukan ke kawasan Fukushima adalah satu yang mendalam.

Mereka sering menggunakan pusat latihan Persatuan Bolasepak Jepun J-Village di sana dan dua daripada pemain itu bekerja di loji nuklear sebelum krisis.

Akar Endo juga terjerat dengan bencana itu tetapi dia berkata dia tidak berniat untuk melarikan diri daripadanya.

“Saya tidak mempunyai apa-apa selain kenangan buruk daripada bencana itu, tetapi ia adalah kerana kebetulan saya terus bermain,” katanya.

“Saya cuba mengambilnya sebagai positif.” — AFP

Related Post

Leave a Comment