Elon Musk berpendapat China berminat dengan rangka kerja AI antarabangsa

Donna

WASHINGTON, 12 Julai — Jutawan Elon Musk berkata semalam dia berpendapat China berminat dengan rangka kerja antarabangsa koperasi mengenai kecerdasan buatan, daripada perbualan yang dilakukannya ketika dia melawat beberapa minggu lalu.

Musk membuat kenyataan itu dalam acara Twitter Space bersama dua anggota kongres AS, Demokrat Ro Khanna dan Republikan Mike Gallagher.

“China pasti berminat untuk bekerja dalam rangka kerja antarabangsa koperasi untuk peraturan AI, ” kata Musk. Dia menambah bahawa dia telah menyokong peraturan dan pengawasan kecerdasan buatan, termasuk dalam mesyuaratnya di China.

Kenyataan Musk datang pada hari dia melancarkan permulaan kecerdasan buatannya yang telah lama diusik, xAI, selepas berhujah selama berbulan-bulan tentang potensi AI untuk “kemusnahan tamadun.”

Musk baru-baru ini mengembara ke China dan bertemu dengan menteri asing, perdagangan dan industri serta Naib Perdana Menteri Ding Xuexiang. Syarikat kereta elektrik Tesla miliknya mempunyai kilang di Shanghai.

Musk kemudiannya berkata kerajaan China akan berusaha untuk memulakan peraturan kecerdasan buatan.

Hari ini, China mengeluarkan satu set langkah sementara untuk mengurus industri yang berkembang pesat, membuka jalan kepada syarikat teknologinya untuk melancarkan perkhidmatan AI.

Jurucakap kementerian luar China Wang Wenbin berkata China amat mementingkan pembangunan dan tadbir urus AI dan “menyokong mematuhi prinsip kecerdasan berpusatkan manusia dan mencipta kecerdasan buatan untuk kebaikan.”

“China bersedia untuk meningkatkan komunikasi dan pertukaran dengan komuniti antarabangsa mengenai tadbir urus keselamatan AI, menggalakkan penubuhan mekanisme antarabangsa dengan penyertaan sejagat, dan membentuk rangka kerja dan piawaian tadbir urus yang berkongsi konsensus yang luas,” kata Wang dalam taklimat tetap sebagai respons kepada soalan tentang komen Musk.

Beberapa kerajaan sedang mempertimbangkan cara untuk mengurangkan bahaya teknologi baru muncul, yang telah mengalami ledakan dalam pelaburan dan populariti pengguna dalam beberapa bulan kebelakangan ini selepas keluaran OpenAI’s ChatGPT.

Pengawal selia di seluruh dunia telah berebut untuk merangka peraturan yang mengawal penggunaan AI generatif, yang boleh mencipta teks dan imej. Kesannya telah dibandingkan dengan internet. — Reuters

Related Post

Leave a Comment