Dua perlumbaan Sabtu ketika Formula Satu mengumumkan jadual 2024

Donna

PARIS, 5 Julai — Formula Satu hari ini mengumumkan jadual 24 perlumbaan untuk pembukaan musim 2024 dengan dua perlumbaan pada hari Sabtu.

Perlumbaan Bahrain dan Arab Saudi akan diadakan pada hari Sabtu bagi menampung Ramadan.

Formula Satu akan mengharapkan nasib yang lebih baik tahun depan kerana mereka telah menjadualkan rekod 24 perlumbaan musim ini, tetapi China dibatalkan pada April kerana sekatan Covid.

Grand Prix Emilia Romagna di Itali akan dihoskan di Imola tetapi terpaksa dibatalkan beberapa hari sebelum perlumbaan selepas banjir teruk melanda wilayah itu.

Kedua-duanya berada dalam kalendar untuk tahun depan apabila musim akan bermula pada bulan Februari dan berakhir pada bulan Disember.

Grand Prix Belgium di litar legenda Spa-Francorchamps, yang pernah diancam dengan kemunculan venue baharu yang lebih lumayan, telah dikekalkan.

Formula Satu juga merombak beberapa perlumbaan ketika ia beralih kepada apa yang dipanggil “ke arah penyerantauan kalendar yang lebih besar, mengurangkan beban logistik dan menjadikan musim lebih mampan.”

Jepun telah dibawa ke hadapan ke April dan Azerbaijan beralih kembali ke September dengan Qatar berpindah ke sejurus sebelum perlumbaan akhir musim di Abu Dhabi pada awal Disember.

“Kalendar ini mencipta aliran perlumbaan yang lebih baik di kawasan tertentu,” kata Formula Satu di laman webnya, sebelum menambah ia “bersifat realistik dengan fakta bahawa sebagai kejohanan dunia, dengan kekangan iklim dan kontrak, akan sentiasa ada perjalanan yang diperlukan yang tidak boleh diselaraskan sepenuhnya.” — AFP

Related Post

Leave a Comment