Dressel menafikan dalam percubaan terakhir untuk menjadikan pasukan renang dunia AS

Donna

LOS ANGELES, 2 Julai — Caeleb Dressel, pemenang pingat emas renang Olimpik tujuh kali melancarkan kebangkitan selepas berbulan-bulan meninggalkan kolam renang, gagal semalam dalam peluang terakhirnya untuk menyertai pasukan Kejohanan Dunia AS.

Dressel, yang menarik diri daripada Kejohanan Dunia tahun lalu di Budapest atas sebab kebimbangan perubatan yang tidak dinyatakan dan berehat panjang daripada latihan, menamatkan saingan di tempat ke-22 dalam saringan 50m gaya bebas di kejohanan AS di Indianapolis, 1.07 saat di belakang pemain rentak Ryan Held.

Jurulatih Dressel, Anthony Nesty, berkata keputusan perenang itu adalah mengenai apa yang mereka jangkakan selepas dia berehat dan, paling penting, dia menikmati sukan itu semula.

“Secara mental, dia betul-betul berada di tempat yang sepatutnya,” kata Nesty dalam komen yang dilaporkan oleh Dunia Renang majalah. “Dia gembira, kali pertama saya melihat dia gembira berenang dalam masa yang lama.

“Atlet yang gembira ialah atlet yang pantas. Jelas sekali, dia belum lagi pantas, tetapi dalam keadaan, di mana dia berada, dia melakukan beberapa kali pantas.”

Dressel, yang kembali bertanding pada pertemuan sederhana di Atlanta bulan lalu, kini boleh mengalihkan perhatiannya kepada Sukan Olimpik Paris 2024.

Persembahan terbaik Dressel dalam empat acara minggu ini adalah tempat ketiga dalam acara 50m kupu-kupu.

Dia terikat di tempat kelima dalam acara 100m fly dan gagal ke final kejuaraan dalam 100m gaya bebas.

Dressel memenangi acara 50m dan 100m percuma bersama-sama dengan 100m fly dan dua pingat emas lari berganti-ganti pada Sukan Olimpik Tokyo yang ditangguhkan akibat pandemik.

Pada masa itu, dia sudah pun mencorak wajah renang lelaki AS dengan tujuh pingat emas pada Kejohanan Dunia 2017.

Itu menjadikannya perenang pertama sejak Michael Phelps memenangi tujuh emas di Kejohanan Dunia, dan Dressel memenangi enam emas dan dua perak berganti-ganti di Worlds 2019 di Korea Selatan.

Tetapi Dressel membuka dalam temu bual dengan Graham Bensinger tentang kebimbangan yang telah lama mengiringi pencapaiannya dalam sukan itu.

Dalam catatan media sosial September lalu, dia berkata dia “gembira tanpa berenang” tetapi masih merancang untuk kembali.

Walaupun Dressel tidak bercakap dengan wartawan di Indianapolis, hebat gaya bebas AS, Katie Ledecky, yang berlatih bersamanya di bawah Nesty di Florida, berkata dia memberi inspirasi kepada rakan sepasukannya setiap hari.

“Saya rasa kami semua sangat gembira kerana dia berada di sini dan bertanding,” kata Ledecky minggu ini. “Terlalu banyak perkara yang anda semua tidak nampak dari hari ke hari tentang kegembiraan yang dia bawa ke geladak kolam setiap hari dan impak yang dia ada pada rakan sepasukannya.

“Apabila dia kembali, ia adalah suasana yang berbeza di Gainesville.” — AFP

Related Post

Leave a Comment