Doktor Korea Selatan melarikan diri dari pediatrik kerana kadar kelahiran rendah

Donna

SEOUL, 6 Julai — Korea Selatan mengalami kekurangan pakar pediatrik, sebahagiannya disebabkan oleh kadar kelahiran terendah di dunia dan semakin menjadi faktor di belakangnya, menyebabkan hospital tidak dapat mengisi jawatan dan meningkatkan risiko kesihatan kanak-kanak, kata doktor.

Bilangan klinik pediatrik dan hospital di ibu negara telah menurun sebanyak 12.5 peratus dalam tempoh lima tahun hingga 2022, kepada hanya 456. Dalam tempoh yang sama, bilangan klinik psikiatri meningkat sebanyak 76.8 peratus, manakala pusat anestesiologi menyaksikan 41.2 setiap kenaikan sen, menurut Institut Seoul, sebuah badan pemikir pentadbiran awam.

Punca masalah ialah kadar kelahiran yang turun kepada 0.78 pada 2022 — itulah purata bilangan bayi yang dijangkakan bagi setiap wanita — digabungkan dengan kegagalan sistem insurans untuk menyesuaikan diri dengannya, menyebabkan pediatrik kebuluran sumber dan doktor menjauhi bidang mereka fikir tiada masa depan, tujuh pakar pediatrik memberitahu Reuters.

Kementerian Kesihatan dan Kebajikan mengakui “had” dalam sistem dan berkata langkah sedang dilaksanakan untuk menanganinya.

Menurut data kementerian, hospital hanya mampu mendapatkan perkhidmatan 16.3 peratus daripada pakar pediatrik yang mereka cari pada separuh pertama tahun ini, turun daripada 97.4 peratus pada 2013.

Bagi ibu bapa, kekurangan boleh bermakna menunggu lama untuk rawatan untuk kanak-kanak yang sakit.

Pada suatu pagi baru-baru ini, ruang menunggu di sebuah hospital di pinggir bandar Seoul dipenuhi dengan berpuluh-puluh kanak-kanak, kebanyakannya menggunakan titisan intravena.

“Kami terpaksa menunggu dua minggu,” kata Lee Bo-mi, seorang ibu berusia 35 tahun dengan seorang budak lelaki berusia 3 tahun yang sakit, di Hospital Kanak-kanak Sihat.

“Saya benar-benar takut. Terasa seperti langit runtuh.”

Dr Song Dae-jin di Hospital Guro Universiti Korea berkata beliau bimbang kekurangan kakitangan tidak lama lagi boleh melumpuhkan keupayaan pasukannya untuk menyediakan penjagaan kecemasan.

“Pada kadar ini, kami tidak akan dapat bertahan sepanjang tahun ini,” kata Song. “Ia bukan masalah besar jika penyakit ringan tidak dilihat selama satu atau dua hari tetapi akibat tidak berjumpa dengan penyakit serius atau pesakit kecemasan tepat pada masanya boleh memudaratkan.”

Seorang kanak-kanak lelaki berusia lima tahun dengan jangkitan pernafasan meninggal dunia pada Mei selepas gagal menemui katil hospital, mencetuskan bantahan orang ramai.

“Pesakit mati semasa melantun di sekitar beberapa bilik kecemasan, mati apabila ia bukan penyakit yang serius, ia adalah fitnah,” kata Dr Choi Yong-jae, naib presiden Persatuan Hospital Kanak-Kanak Korea.

‘Saya risau’

Doktor mengatakan masalah yuran yang rendah adalah khusus untuk pediatrik kerana sistem insurans belum disemak untuk menggambarkan lebih sedikit pesakit kanak-kanak. Apabila lebih ramai bayi membesar, pakar pediatrik boleh mengekalkan model harga rendah, volum tinggi tetapi itu tidak terpakai sekarang.

“Di negara asing, kerajaan membayar cukup untuk menyelenggara hospital walaupun anda melihat 20 pesakit sehari,” kata Dr Lim Hyun-taek, presiden Persatuan Pediatrik Korea, yang berkata yuran tidak dinaikkan dengan ketara selama 30 tahun.

“Tetapi ia kira-kira AS$10 (RM46.60) setiap rawatan di Korea jadi klinik perlu melihat kira-kira 80 pesakit sehari.”

Sebagai perbandingan, ia berharga kira-kira A$335 (RM1,039) untuk perundingan standard awal dengan pakar pediatrik Australia, manakala pemerhatian di Hospital Kanak-Kanak Nationwide di AS berharga AS$208 sejam, menurut laman webnya.

Kementerian kesihatan berkata langkah telah diperkenalkan tahun ini mengenai yuran dan pampasan insurans untuk menambah “had”. Ia berkata ia telah mencadangkan lebih banyak pusat yang disokong kerajaan dan keperluan untuk hospital utama untuk mengekalkan rawatan kecemasan kanak-kanak.

“Kami difahamkan ada pendapat daripada doktor mengatakan ia tidak mencukupi untuk menghadapi kesukaran dalam bidang itu. Kerajaan bercadang untuk melaksanakan secara berterusan dan terus menambah langkah yang diumumkan,” katanya.

Data daripada Perkhidmatan Semakan dan Penilaian Insurans Kesihatan menunjukkan pakar kanak-kanak adalah doktor bergaji paling rendah di Korea Selatan, menjadikan 57 peratus kurang daripada gaji doktor purata.

Hospital-hospital merasai kesukaran.

Hospital Sowha, hospital kanak-kanak tertua di Korea Selatan, baru-baru ini menggantung rawatan petang Sabtu dan Ahad buat kali pertama dalam tempoh 77 tahun kerana kekurangan kakitangan.

Sesetengah hospital telah mengurangkan rawatan pada waktu malam dan menutup bilik kecemasan kanak-kanak.

Situasi itu sangat membimbangkan sehingga beberapa pasangan berkata ia menambah keraguan mereka untuk mempunyai bayi walaupun usaha kerajaan untuk membalikkan kadar kelahiran yang merosot dengan berbilion dolar setahun untuk subsidi penjagaan anak.

“Saya bimbang,” kata Kim Eun-ji, seorang ibu kepada bayi lelaki berusia 34 tahun, merujuk kepada prospek anak kedua.

“Jika bilangan hospital kanak-kanak berkurangan dan bilangan doktor berkurangan, ia akan menjadi sukar untuk mendapatkan rawatan kanak-kanak.”

‘Terlalu berisiko’

Menjelaskan itu, Lee Ju-yul, profesor pentadbiran kesihatan di Universiti Namseoul, berkata kegagalan untuk memperuntukkan sumber untuk penjagaan pediatrik menjejaskan kesan jumlah “besar” yang dibelanjakan untuk meningkatkan kadar kelahiran.

“Kita mesti mengambil sebahagian daripada bajet supaya ibu bapa merasakan tiada kesukaran dengan penjagaan kesihatan apabila mereka bersalin,” kata Lee.

Persatuan Pediatrik Korea baru-baru ini menganjurkan seminar untuk ratusan ahli yang ingin beralih ke bidang baharu termasuk perniagaan kecantikan yang sedang berkembang pesat.

Presidennya, Lim, berkata pediatrik adalah terlalu banyak perjudian memandangkan prospek pendapatan.

“Sesetengah doktor suka merawat kanak-kanak… Sekarang, ia terlalu berisiko,” katanya. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment