Doa mencairkan hati seseorang beserta maknanya yang lengkap

Donna

Perbezaan perwatakan dalam diri setiap orang adalah lumrah. Ada masanya, anda akan bertemu dengan seseorang yang begitu mesra dan penyabar. Namun begitu, tidak jarang seseorang dilahirkan dengan hati yang keras, mudah terpengaruh dengan emosi, dan tegas dalam mempertahankan pendapat.

Mungkin, anda akan merasa susah apabila terpaksa berhadapan dengan mereka yang keras hati. Tetapi, jangan sesekali risau dan risau tentangnya, OK? Pertolongan Allah SWT akan sentiasa ada bagi mereka yang meminta.

Salah satunya dengan membaca doa berikut untuk mencairkan hati seseorang. Dijamin anda boleh mencairkan hati keras dia!

1. Doa mencairkan hati orang yang anda cintai

Doa mencairkan hati orang yang anda cintai

Anda boleh membaca doa ini untuk mencairkan hati pertama seseorang, yang ditujukan untuk orang yang anda cintai. Bacaan berikut dalam kisah Nabi Musa AS dan Daud AS ketika mereka cuba melembutkan sesuatu yang sukar bagi manusia.

اللَّهُمَّ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيْزُ الْكَبِيْرُ وَأَنَا عَبْدُكَ الضَّعِيْفُ الذَّلِيْلُ الَّذِيْ لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِكَ، اللَّهُمَّ سَخِّرْ لِيْ كَمَا سَخَّرْتَ فِرْعَوْنَ لِمُوْسَى وَلَيِّنْ لِيْ قَلْبَهُ كَمَا لَيَّنْتَ الْحَدِيْدَ لِدَاوُدَ فَإِنَّهُ لَا يَنْطِقُ إِلَّا بِإِذْنِكَ نَاصِيَتُهُ فِيْ قَبْضَتِكَ وَقَلْبُهُ فِيْ يَدِكَ جَلَّ ثَناَءُ وَجْهِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

“Allaahumma innaka antal azizul kabir. Wa anaa abduka adhdhoiifudzdzaliil. Alladzii laa haula wa laa quwwata illaa bika. Allaahumma sakhkhir lii … (sebutkan nama orang itu) kama sakhkhorta firauna li musa. Wa layyin li qolbahuiida in kama li qolbahuida la yantiqu illa bi idznika. Nashiyatuhuu fii qobdhatika. Wa qolbuhuu fi yadiKka. Jalla tsanau wajhik. ya arkhamar rakhimiin”

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Tinggi lagi Maha Besar. Sedangkan aku adalah hambaMu yang sangat hina. Tiada daya dan upaya melainkan keranaMu. Ya Allah berserahlah… (sebutkan nama orang yang dimaksudkan) kepadaku, sebagaimana Engkau telah menundukkan Firaun kepada Musa AS. Dan cairkanlah hatinya untukku, sebagaimana Engkau cairkan besi untuk Daud AD. Kerana sesungguhnya dia tidak akan berkata-kata melainkan dengan izin-Mu. Mahkotanya di tangan-Mu, dan hatinya ada di tangan-Mu. Terpujilah pada wajah-Mu yang besar, wahai Yang Maha Pengasih di antara para penyayang.”

2. Doa Mencairkan Hati Seseorang Semasa Menjalani Pendekatan

Doa mencairkan hati seseorang semasa menjalani PDKT

Anda juga dapat membaca ayat-ayat Al-Quran surat Taha ayat 25-28 ketika sedang mendekati seseorang. Dengan doa ini, kamu minta dipermudahkan mencairkan hatinya dan juga supaya dia faham niat dan matlamat kamu.

رَبِّاشْرَحْلِيصَدْرِيوَيَسِّرْلِيأَمْرِيوَاحْلُلْعُقْدَةًمِنْلِسَانِييَفْقَهُواقَوْلِي

“Robbis rohlii shodrii, wa yassirlii amrii, wahlul ‘uqdatam mil lisaani yafqohu qoulii.”

Artinya: “Ya Allah, lapangkanlah untukku dadaku, dan mudahkanlah untukku urusanku, dan hilangkanlah kekakuan dari lidahku, supaya mereka mengerti perkataanku” (QS. Taha: 25-28).

3. Zikir untuk melembutkan hati suami yang keras

Zikir untuk melembutkan hati suami yang keras

Percayalah, tiada rumah tangga yang bebas daripada masalah. Salah satunya ialah sikap emosi suami.

Dalam Islam ada doa-doa dan zikir-zikir khas yang boleh anda doakan untuk melembutkan hati suami anda tau. Baca zikir dan doa ini sebanyak mungkin, boleh? Kemudian hembuskan pada suami semasa dia sedang tidur.

Tiup udara dari mulut ke tapak tangan. Kemudian letakkan di atas dada suami, sambil memohon kepada Allah SWT agar hati suami kembali lembut dan tidak mudah marah dalam membalas segala-galanya.

  • Ya Jabbar
  • Ya Aziz
  • Ya Mutakabbir

4. Doa agar isteri lebih lemah lembut dan sabar

Doa agar isteri lebih lemah lembut dan sabar

Doa untuk mencairkan hati seseorang, yang ini umumnya bertujuan agar seorang isteri lebih lemah lembut dan sabar dalam bertingkah laku dengan suami. Bacalah Surah Al-Baqarah ayat 165 dan Surah Ali-Imran ayat 14 selepas setiap solat fardhu, nescaya Allah SWT mendengar dan mengabulkan hajat kamu.

يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللَّهِ ۖ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ ۗ

Yuhibbunahum kahubillahi wallazina amanuu ashaddu hubbanlillah

Maksudnya: “Mereka mencintainya (beribadat dan taat) sebagaimana mereka mencintai Allah; sedang orang-orang yang beriman lebih cinta (taat) kepada Allah.” (QS. Al-Baqarah: 165)

زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ ٱلشَّهَوَٰتِ مِنَ ٱلنِّسَآءِ وَٱلْبَنِينَ وَٱلْقَنَٰطِيرِ ٱلْمُقَنطَرَةِ مِنَ ٱلذَّهَبِ وَٱلْفِضَّةِ

“Zuyyinalinnasi hubbushahawati minannisa’i walbani na walqanaathiril muqanthorotiminazzahabi walfidhah”

Maksudnya: “Dihias (dan dijadikan indah) bagi manusia: keutamaan kepada benda yang diingini, iaitu wanita dan anak-anak; harta yang melimpah-ruah dalam emas dan perak.” (QS. Ali-Imran: 14)

5. Doa pembuka hati agar segala urusan hidup berjalan lancar

Doa pembuka hati agar segala urusan hidup berjalan lancar

Doa untuk mencairkan hati seseorang berikut, selain memohon kelancaran urusan hidup, boleh juga dibaca ketika mendekatinya.

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي

“Robbis rohlii shodrii, wa yassirlii amrii, wahlul ‘uqdatam mil lisaani yafqohu qoulii.”

Artinya: “Ya Allah, lapangkanlah untukku dadaku, dan mudahkanlah untukku urusanku, dan hilangkanlah kekakuan dari lidahku, agar mereka mengerti perkataanku” (QS. Taha: 25-28).

6. Doa bercinta kerana Allah SWT

Doa bercinta kerana Allah SWT

Selepas mendoakan agar orang yang kamu cintai agar hatinya cair, jangan lupa berdoa agar kita dapat mencintai seseorang kerana Allah SWT sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah SAW seperti berikut.

اللَّهمَّإِنِّيأَسْأَلُكَحُبَّكَ،وَحُبَّمَنْيُحِبُّكَ،وَالعمَلالَّذِييُبَلِّغُنيحُبَّكَ،اللَّهُمَّاجْعلحُبَّكَأَحَبَّإِلَيَّمِننَفسي،وأَهْلي،ومِنالماءِالبارِدِ

“Allahumma inni-as’aluka hubbaka wa hubba man yuhibbuka wal-amalalladhi yuballighuni hubbak. Allahummaj’al hubbaka ahabba ilaiya min nafsi, wa ahli wa minal-ma’il-barid.”

Maksudnya: “Ya Allah, aku mohon kepada-Mu, curahan cinta dan cinta-Mu kepada orang-orang yang mencintai-Mu dan kecintaan kepada beramal yang dapat menyampaikan aku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cintaku kepada-Mu melebihi cintaku kepada-Mu. diri saya, keluarga saya, dan kepada air tawar.”

7. Solat mencairkan hati orang yang marah

Solat mencairkan hati orang yang marah

Kemarahan sememangnya emosi yang kadangkala muncul sebagai tindak balas terhadap sesuatu. Anda boleh membaca doa ini untuk mencairkan hati seseorang apabila anda berhadapan dengan orang yang marah.

لاَاِلهَ اِلاَّاللهُ الْحَلِيْمُ الْحَكِيْمُ، سُبْحَانَ اللهِ رَبّ السَّمَوَاتِ السَّبْعِ وَرَبّ الْعَرْشِ الْعَظِيْمِ، لآَاِلهَ اِلآّ اَنْتَ عَزَّجَارُكَ وَجَلَّ ثَنَآؤُكَ

“La ilaha illallahul halimul Hakimu, subhanallahi rabbus samawatis sab’a wa rabbul ‘arsyil’ adzimi, la ilaha illa anta ‘azza jaruka wa jalla sana’uka,”

Maksudnya: “Tiada Tuhan melainkan Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Bijaksana, Maha Suci Allah Tuhan yang memelihara tujuh langit dan menguasai ‘Arsy yang agung, tiada Tuhan selain Engkau, amat kuat perlindunganMu. dan perlindunganMu Maha Tinggi”

8. Solat mencairkan hati supaya tergerak untuk beribadah

Solat mencairkan hati supaya tergerak untuk beribadah

Seorang muslim kadangkala merasa berat untuk melaksanakan ibadah, seperti shalat, puasa, atau ibadah lainnya. Oleh itu, anda boleh berdoa doa berikut untuk meringankan dan memudahkan seseorang untuk beribadat atau beramal.

اللّهُمَّ وَفِّقْنَا لِطَاعَتِكَ وَأَتْمِمْ تَقْصِيْرَنَا وَتَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيْعُ العَلِيْمُ وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ والحمد لله رب العالمين

“Allahumma waffiqna li tha’atika, wa atmim taqshirana, wa taqabbal minna, innaka antas sami’ul ‘alim. Wa shallallahu ‘ala sayyidina muhammadin wa’alihi wa shahbihi wa sallam. Walhamdulillahi rabbil ‘alamin.”

Maksudnya, “Ya Allah, tunjukkanlah jalan kami ke jalan ketaatan kepadaMu, sempurnakanlah kekurangan kami, terimalah ibadah kami. Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Semoga Allah melimpahkan selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad, keluarga dan sahabat baginda,” (Lihat Perukunan Melayu, [Jakarta, Alaydrus: tidak bertarikh], halaman 49).

9. Doa mencairkan hati agar diberi kebaikan

Doa mencairkan hati agar diberi kebaikan

Boleh baca doa seterusnya ni supaya Allah beri kebaikan setiap hari. Anda boleh membacanya selepas solat fardhu, contohnya solat Subuh (beberapa kali).

رَبِّ إِنِّى لِمَآ أَنزَلْتَ إِلَىَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ

Rabbi, innî limâ anzalta ilayya min khairin faqîr.

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat memerlukan sesuatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku.” (QS. Al-Qasas: 24)

10. Doa Nabi Daud AS agar mencairkan hati

Akhir kata, doa untuk mencairkan hati seseorang ini lebih pendek dan mudah diingati. Anda boleh membacanya apabila meminta kelulusan ibu bapa mengenai keputusan hidup yang telah anda buat. Dengan cara itu, mereka akan mendengar pilihan kita.

اَللَّهُمَّ لَيِّنْ لِيْ قَلْبَهُ لَيِّنْتَ لِدَاوُدَالْحَدِيْد

Allahumma laiyinli qalbahu, laiyinta li Daudal hadid

Maksudnya: “Ya Allah, lembutkanlah hatinya sebagaimana Engkau lembutkan Daud (akan) besi.”

Ini adalah kumpulan doa untuk mencairkan hati seseorang lengkap dengan makna yang boleh anda ucapkan. Semoga bermanfaat.

Tags

Related Post

Leave a Comment