Djokovic, Swiatek membuka tirai Wimbledon

Donna

LONDON, 3 Julai — Novak Djokovic membuka tirai di Wimbledon hari ini apabila dia memulakan usahanya untuk kejuaraan kelapan dan rekod sepanjang masa menyamai kejayaan Grand Slam ke-24.

Pemain Serbia berusia 36 tahun itu, yang telah memenangi empat kejuaraan terakhir di Kelab All England, membuka prosiding di Gelanggang Tengah di mana dia tidak pernah kalah dalam tempoh 10 tahun.

Pedro Cachin dari Argentina yang tidak dikenali, pemain nombor 67 dunia dan membuat penampilan sulung undian utama pada kejohanan itu, memainkan peranan sebagai lelaki jatuh tanpa disedari.

“Apabila saya memasuki Gelanggang Tengah, saya rasa ia hanya membangkitkan sesuatu dalam diri saya dan saya boleh beraksi pada tahap yang sangat tinggi,” kata Djokovic.

Pemain nombor dua dunia Djokovic sudah pun menjulang kejuaraan Terbuka Australia dan Terbuka Perancis tahun ini.

Memenangi rekod major ke-23 lelaki di Paris meletakkannya di belakang markah sepanjang masa Margaret Court 24.

Dia juga separuh jalan untuk menarik kalendar Grand Slam pertama sejak Rod Laver pada 1969.

Wimbledon tahun ini akan menjadi yang pertama sejak 1998 yang tidak menampilkan pemenang lapan kali Roger Federer, kini bersara, mahupun Rafael Nadal yang cedera.

Nick Kyrgios dari Australia yang berapi-api, yang menjadi naib juara kepada Djokovic pada 2022, akan menentang David Goffin hari ini.

Bagaimanapun, lewat semalam, pemain pilihan ke-30 dari Australia itu menarik diri dengan kecederaan pergelangan tangan yang dialaminya ketika melakukan persiapan sia-sia untuk bermain di Mallorca minggu lalu.

Kyrgios menjalani pembedahan pada lutut kirinya awal tahun ini dan hanya bermain satu perlawanan sepanjang musim.

Seorang yang kalah bertuah daripada kelayakan akan mengambil tempat dalam cabutan.

Venus kembali ke Gelanggang Tengah

Pemain nombor satu dunia wanita Iga Swiatek berdepan pemain ranking ke-114 dari China, Zhu Lin, yakin bahawa dia telah menghilangkan kesan keracunan makanan yang dialaminya pada acara gelanggang rumput Bod Hamburg minggu lalu.

Pemain Poland berusia 22 tahun itu, yang merangkul gelaran ketiga Terbuka Perancis bulan lalu, tidak pernah melepasi pusingan keempat di Wimbledon.

“Yang pasti, saya percaya pemain terbaik, mereka boleh bermain di semua permukaan,” kata Swiatek.

“Saya mahu menjadi pemain yang boleh bermain dengan baik di atas rumput dan berasa selesa di sana.”

Juara lima kali Venus Williams, pemain Amerika berusia 43 tahun yang membuat penampilan sulung pada kejohanan itu pada 1997, menentang Elina Svitolina di Gelanggang Tengah.

Williams bermain dalam acara perseorangan untuk kali ke-24.

Dia berhadapan dengan Svitolina dari Ukraine yang melobi yang jelas untuk menyokong negaranya dalam peperangan menentang Ukraine telah menarik imaginasi.

Svitolina berkata dia tidak berasa kepahitan terhadap Kelab All England selepas mereka memutuskan untuk menarik balik larangan tahun lalu ke atas pemain Rusia dan Belarus.

“Mereka terpaksa memilih. Terdapat tekanan di sana, mereka tidak mahu kalah dalam kejohanan Slam tetapi kami masih bersyukur kerana mereka mengharamkannya tahun lepas.

“Itulah yang kami perjuangkan,” tambah Svitolina, separuh akhir di Wimbledon pada 2019.

Kejohanan tahun ini juga akan menyaksikan peraturan pakaian serba putih yang terkenal ketat oleh Kelab All England.

Dalam usaha untuk meredakan kebimbangan haid, pemain wanita akan dibenarkan memakai seluar dalam berwarna gelap di bawah skirt putih mereka.

“Saya memakai seluar pendek hitam di kejohanan Eastbourne jadi ia sangat membantu,” kata pemain Britain, Heather Watson. — AFP

Related Post

Leave a Comment