Djokovic, Swiatek dalam aksi Wimbledon walaupun lebih banyak kesakitan hujan

Donna

LONDON, 5 Julai — Novak Djokovic boleh mengorak langkah setapak lagi ke arah menyamai rekod kejuaraan Wimbledon lelaki kelapan yang menyamai rekod hari ini ketika Kelab All England menangani masalah penjadualan yang tertunggak.

Pemain nombor dua dunia Djokovic akan memenangi perlawanan Grand Slam ke-350 jika dia mengalahkan pemain Australia Jordan Thompson.

Hanya Roger Federer yang bersara, juara Wimbledon lapan kali, dan Serena Williams, telah memenangi lebih banyak perlawanan di kejohanan utama.

Djokovic yang berusia 36 tahun juga sedang mengejar gelaran Grand Slam ke-24 dalam kariernya, yang akan menyamai rekod Margaret Court sepanjang zaman.

Bagaimanapun, dia tidak akan memandang rendah Thompson yang menduduki ranking ke-70, yang mara ke final acara gelanggang rumput ‘s-Hertogenbosch bulan lepas.

“Saya tidak ingat kali terakhir saya bermain perlawanan tenis rasmi di mana-mana, terutamanya dalam Grand Slam, di mana saya tidak berasa gementar,” kata Djokovic selepas pembukaannya di Kelab All England.

“Ini hanya soal bagaimana anda menyesuaikan diri.”

Djokovic melepasi Pedro Cachin pada pusingan pertama pada hari Isnin di permukaan Gelanggang Tengah yang lembap, secara berseloroh cuba mengelap kelembapan berlebihan dengan tuala pada satu peringkat.

Sejuk dan basah yang tidak bermusim telah menyebabkan pegawai penjadualan sakit kepala.

Hujan lebat pada hari Selasa bermakna hanya satu jam permainan boleh dilakukan di gelanggang luar dan hanya lapan daripada 77 perlawanan yang dijadualkan telah selesai.

Pada permulaan permainan hari ini, 35 perlawanan pusingan pertama masih perlu diselesaikan.

Secara keseluruhan, 87 seri berada dalam menu, tetapi hujan sekali lagi memainkan peranan yang merosakkan, dengan permulaan tertunda di luar gelanggang selama 90 minit lagi.

Pemain nombor satu dunia wanita Iga Swiatek, juara Terbuka AS dan Perancis, menentang Sara Sorribes Tormo dari Sepanyol.

Pemain Poland berusia 22 tahun itu masih belum melepasi pusingan 16 terakhir di Wimbledon.

Pemain ranking ketiga Daniil Medvedev, yang digantung daripada kejohanan tahun lepas bersama semua pemain Rusia dan Belarus yang lain selepas pencerobohan Ukraine, menentang Arthur Fery dari Britain.

Fery kelahiran Perancis, 20, bekas pelajar Universiti Stanford, berada di kedudukan 391 dan membuat penampilan sulung di Grand Slam.

“Saya sangat merinduinya. Saya selalu berkata, saya suka bermain kejohanan ini,” kata bekas pemain nombor satu Medvedev.

Petra Kvitova, yang dilihat secara meluas sebagai pencabar untuk gelaran wanita ketiga, memulakan kempennya menentang Jasmine Paolini.

Pemain veteran Czech itu menewaskan pemain Itali di ranking ke-44 itu pada peringkat yang sama pada 2022 dan tiba di Kelab All England selepas memenangi gelaran gelanggang rumput keenam kerjayanya di Berlin.

Rakan senegara Kvitova, Karolina Pliskova, naib juara 2021, mengatasi pemain Serbia Natalija Stevanovic, menduduki tempat ke-225.

Selepas jatuh dalam kelayakan 10 kali di Slam, Stevanovic akhirnya membuat penampilan pertama seri utama Grand Slam pada usia 28 tahun.

Pemain pilihan kelima, Stefanos Tsitsipas meneruskan pertembungan dengan bekas juara Terbuka AS, Dominic Thiem selepas tercicir set pertama pada Selasa.

Holger Rune, pemain nombor enam dunia, kembali ke gelanggang untuk melengkapkan pertembungan pusingan pertamanya dengan George Loffhagen dari Britain. — AFP

Related Post

Leave a Comment