Djokovic pentas tengah sekali lagi ketika Wimbledon bermula

Donna

LONDON, 3 Julai — Pintu Kelab All England dibuka untuk permulaan kejuaraan Wimbledon hari ini dengan beberapa orang yang tidak hadir tetapi seorang wajah yang sangat dikenali, Novak Djokovic, menumpukan perhatiannya pada lebih banyak rekod.

Anak kesayangan Wimbledon, Roger Federer, kini bersara, Rafa Nadal yang cedera dan pemain hebat Amerika Syarikat Serena Williams, juga bersara, adalah tindakan yang sukar untuk diikuti dan peminat akan merungut ketiadaan mereka.

Pemain gila Australia Nick Kyrgios, yang menolak Djokovic dengan kuat pada perlawanan akhir lelaki tahun lalu dan boleh dipercayai untuk telatah yang membuat muka depan dan belakang, juga hilang selepas menarik diri kerana kecederaan pergelangan tangan pada malam kejohanan.

Tetapi Wimbledon kekal kaya dengan plot, tidak kurang juga usaha Djokovic dari Serbia untuk memenangi kejuaraan Grand Slam ke-24 lelaki yang melebarkan rekod, menyamai lapan mahkota Wimbledon milik Federer dan menyamai rekod Federer dan Bjorn Borg dalam lima gelaran berturut-turut.

Djokovic yang berusia 36 tahun, yang hanya tewas dua kali di Wimbledon dalam tempoh sedekad, mengatasi masalah hari ini apabila dia memulakan program Gelanggang Tengah menentang pemain Argentina Pedro Cachin.

Mengikuti Djokovic ke padang yang suci, juara lima kali wanita Venus Williams, berusia 43 tahun, akan mencuba kembali tahun-tahun ketika penampilan ke-24 Wimbledonnya bermula menentang Elina Svitolina dari Ukraine.

Teka-teki padang rumput

Hebatnya, ketika Williams membuat penampilan sulung pada 1997, 53 pemain dalam cabutan wanita tahun ini tidak dilahirkan, termasuk pemain nombor satu dunia wanita dan pilihan utama Iga Swiatek yang turut beraksi hari ini ketika dia terus berusaha menyelesaikan teka-teki gelanggang rumput yang begitu jauh mengecewakannya.

Swiatek, yang bulan lalu merangkul mahkota Terbuka Perancis ketiganya, sedang membida gelaran Grand Slam kelima dan mempunyai perlawanan pembukaan yang sukar menentang pemain China, Zhu Lin yang hampir terlepas untuk menjadi pilihan.

Kedengaran riuh rendah penantian di sekitar perkarangan dan di luar apabila barisan mula dibina sebelum waktu mula 1000GMT di gelanggang luar.

Krim matahari tidak diminati, walaupun, dengan langit mendung dan angin kencang sejuk menyambut hari pertama 14. Hujan hujan dijangka sepanjang hari pembukaan walaupun itu tidak akan memberi kesan kepada mereka yang mempunyai tiket untuk Gelanggang Tengah dan Gelanggang Satu, yang kedua-duanya mempunyai bumbung yang boleh ditarik balik.

Keselamatan berada dalam keadaan berjaga-jaga untuk sebarang tanda protes selepas beberapa acara sukan berprofil tinggi di Britain tahun ini telah terganggu, termasuk ujian kriket Ashes minggu lepas di Lord’s di mana penunjuk perasaan perubahan iklim berlari ke padang dan cuba menyebarkan serbuk oren pada rumput.

Slogan politik dalam apa jua bentuk dilarang di sekitar lapangan dengan penganjur Wimbledon memutuskan tumpuan harus kekal teguh pada tenis.

Hari ini juga menyaksikan kepulangan pemain dari Rusia dan Belarus selepas mereka diketepikan tahun lalu, berikutan pencerobohan Rusia ke atas negara jiran Ukraine.

Pemain Rusia perlu menandatangani “pengecualian kewarganegaraan” yang berjanji bahawa mereka tidak menyokong rejim Presiden Putin. Kesemua 17 pemain dari kedua-dua negara itu, termasuk pilihan ketiga lelaki Daniil Medvedev, bertanding sebagai neutral. — Reuters

Related Post

Leave a Comment