Djokovic meraikan kemenangan Grand Slam ke-350 di Wimbledon

Donna

LONDON, 6 Julai — Novak Djokovic menjadi pemain ketiga dalam sejarah memenangi 350 perlawanan perseorangan Grand Slam selepas menewaskan cabaran Jordan Thompson di Wimbledon semalam.

Juara bertahan itu menewaskan lawan bukan pilihannya dari Australia 6-3, 7-6 (7/4), 7-5 untuk mara ke pusingan ketiga, di mana dia akan bertemu Tomas Martin Etcheverry atau Stan Wawrinka.

Roger Federer (369) dan Serena Williams (365), yang kedua-duanya bersara tahun lalu, adalah satu-satunya pemain dengan lebih banyak kemenangan Grand Slam perseorangan berbanding Djokovic.

Rehat tunggal memastikan set pertama untuk pilihan kedua Serbia itu dan dia mengenepikan tie-break set kedua untuk mencipta cengkaman besi pada perlawanan di Gelanggang Tengah.

Thompson, yang menduduki ranking ke-70 dunia, kekal stabil pada servisnya pada set ketiga tetapi akhirnya retak pada permainan ke-12 apabila ketinggalan 6-5.

Djokovic yang berusia 36 tahun menyasarkan gelaran Wimbledon kelapan, yang akan menyamai rekod lelaki Federer.

Dia juga mengejar gelaran Grand Slam ke-24 dalam kerjayanya, yang akan menyamai rekod sepanjang zaman Margaret Court. — AFP

Related Post

Leave a Comment