Djokovic masih menjadi kegemaran Wimbledon kata pemain nombor satu dunia baharu Alcaraz

Donna

LONDON, 26 Jun — Carlos Alcaraz percaya dia mampu memenangi Wimbledon selepas merangkul kejuaraan pertamanya di atas rumput semalam dengan menewaskan Alex de Minaur 6-4, 6-4 dalam perlawanan akhir di Queen’s Club.

Gelaran kelima pemain Sepanyol itu musim ini juga membawanya kembali ke kedudukan teratas ranking dunia, tetapi dia berkata Novak Djokovic kekal sebagai pilihan untuk memenangi Wimbledon buat kali kelapan bulan depan.

Alcaraz bermain di atas rumput untuk kejohanan ketiga dalam kariernya dan menunjukkan perkembangan mengagumkan sepanjang minggu di Queen’s selepas hampir tumbang kepada kalah bertuah Perancis Arthur Rinderknech pada pusingan pertama.

Juara Terbuka AS itu memenangi empat perlawanan seterusnya tanpa kehilangan satu set dan yakin untuk melepasi pusingan keempat di Wimbledon buat kali pertama.

“Saya mempunyai keyakinan yang tinggi menuju ke Wimbledon. Saya menamatkan minggu ini bermain di peringkat tinggi, jadi sekarang ini saya rasa antara pilihan untuk memenangi Wimbledon, tetapi saya perlu mendapatkan lebih banyak pengalaman di atas rumput,” kata Alcaraz.

“Novak adalah pilihan utama untuk memenangi Wimbledon, tetapi saya akan cuba bermain di peringkat ini untuk mempunyai peluang untuk menewaskannya atau mara ke final.

“Saya melihat statistik bahawa Novak telah memenangi lebih banyak perlawanan di Wimbledon berbanding 20 pemain terbaik yang lain (digabungkan). Apa yang anda boleh katakan tentang perkara yang anda tahu? Novak adalah pilihan utama untuk memenangi Wimbledon. Itu jelas.

“Tetapi saya akan cuba bermain di peringkat ini, untuk mempunyai peluang untuk menewaskannya atau mara ke final di Wimbledon.”

Djokovic telah berkuasa di SW19 sejak 2018. Dia tidak pernah tewas di Gelanggang Tengah dalam tempoh 10 tahun sejak tewas kepada Andy Murray di final.

Tetapi Alcaraz berharap orang ramai menyebelahinya sekiranya dua pilihan utama bertemu di final.

“Saya melihat Djokovic tidak pernah tewas dalam perlawanan di Gelanggang Tengah sejak 2013 apabila dia tewas menentang Andy jadi sepuluh tahun tanpa kalah dalam perlawanan di gelanggang tengah, sungguh gila. Tetapi saya berharap orang ramai di belakang saya untuk menukar statistik itu.”

De Minaur telah menyingkirkan Murray dan pemain nombor enam dunia Holger Rune dalam laluannya ke final.

Tetapi pemain Australia itu dibiarkan meragui keupayaan Alcaraz untuk memenangi mata besar dalam pertandingan yang sengit.

“Saya berpuas hati kerana saya tahu saya meninggalkan semuanya di luar sana dan saya cuba bermain dengan cara yang saya mahu bermain,” kata De Minaur.

“Jadi itu satu perkara yang positif untuk saya menyertai Wimbledon.”

De Minaur mempunyai dua mata rehat untuk peluang melakukan servis bagi set pertama apabila mendahului 4-3.

Alcaraz bertindak balas, bagaimanapun, untuk menahan servis dan segera memecahkan pemain nombor 18 dunia itu pada perlawanan seterusnya sebelum membuat servis untuk set itu.

Dia kemudiannya memerlukan rawatan yang panjang kerana dia telah menggunakan strapping pada paha kanannya.

Pergerakan Alcaraz nampaknya tidak terjejas apabila dia sekali lagi menerkam satu-satunya break pointnya untuk mendahului 3-2 pada set kedua.

Dua kesilapan yang jarang berlaku memberi De Minaur sedikit harapan pada perlawanan akhir apabila Alcaraz mendapati dirinya ketinggalan 0-30.

Tetapi servis rancak pemain Sepanyol itu berjaya menyelamatkannya daripada masalah apabila empat mata berturut-turut memastikan kejuaraan dan kembali ke nombor satu dunia. — AFP

Related Post

Leave a Comment