Djokovic mahu ‘integriti, tradisi’ dilindungi dalam perjanjian tenis Saudi

Donna

LONDON, 2 Julai — Novak Djokovic memberi amaran semalam bahawa “integriti dan tradisi” tenis mesti dipelihara sekiranya sukan itu mencapai perjanjian kejohanan dengan Arab Saudi.

Kedua-dua ATP dan WTA, yang menjalankan pelancongan lelaki dan wanita, telah menjadi sasaran oleh Saudi walaupun terdapat tuduhan bahawa kerajaan Teluk cuba untuk “mencuci” rekod hak asasi manusia mereka.

Negara itu telah mendaftar bintang bola sepak veteran seperti Cristiano Ronaldo dan Karim Benzema untuk bermain dalam liga domestik mereka dan membiayai kelab Inggeris, Newcastle.

Arab Saudi juga menyebabkan gelombang kejutan dalam golf dengan pembiayaan siri LIV pemberontak dan sudah menjadi tuan rumah Grand Prix Formula Satu.

“Saya fikir kita sebagai sukan individu di peringkat global mungkin paling hampir dengan golf dari segi cara kita melihat sukan,” kata pemenang utama 23 kali Djokovic di Wimbledon.

“Saya fikir daripada contoh itu kita mungkin boleh belajar banyak, beberapa perkara positif, beberapa negatif, dan cuba menyusun perjanjian — jika ia menuju ke arah itu — bahawa ia akan melindungi integriti dan tradisi serta sejarah sukan ini, tetapi masih boleh mengembangkannya dengan cara yang sesuai.”

Ketua Eksekutif WTA Steve Simon berkata pada hari Jumaat bahawa organisasinya sedang menilai “topik mencabar” untuk membawa sukan itu ke Arab Saudi.

Negara itu telah dikaitkan dengan menjadi tuan rumah Kejohanan WTA akhir musim utama.

“Ia adalah topik yang sangat sukar dan mencabar yang sedang diukur oleh banyak kumpulan sekarang,” kata Simon.

“Pada Februari saya pergi ke Arab Saudi untuk melihatnya sendiri. Kami mengambil beberapa pemain dan beberapa wakil juga. Kami mahu melihat apa perubahan itu.”

Pengerusi ATP Andrea Gaudenzi berkata jelajah lelaki itu telah mengadakan perbincangan “positif” dengan Dana Pelaburan Awam Arab Saudi mengenai perjanjian yang berpotensi.

Pengumuman itu mendapat kritikan daripada legenda tenis John McEnroe dan Chris Evert.

Bekas pemain nombor satu dunia Andy Murray, yang enggan bermain pameran di Arab Saudi walaupun ditawarkan sejumlah wang yang membingungkan, berkata bahawa ia akan menjadi “soalan yang berbeza, sukar” jika kejohanan itu adalah acara jelajah rasmi.

“Apabila anda mula merindui mereka, anda jelas akan dihukum untuk itu. Ia pasti sesuatu yang saya perlu fikirkan. Malangnya ia adalah cara yang nampaknya banyak sukan yang berlaku sekarang,” kata bintang Britain itu.

‘Bermain di mana-mana sahaja yang ditentukan oleh WTA’

Pemain nombor satu dunia wanita Iga Swiatek berkata dia masih menunggu untuk melihat sama ada perjanjian WTA dengan Arab Saudi dimuktamadkan.

“Sukar untuk mengetahui apakah khabar angin itu dan apa yang tidak,” kata Swiatek tetapi menambah “Saya akan bersedia untuk bermain di mana sahaja WTA memutuskan kami akan bermain.”

Swiatek, juara bertahan Terbuka AS dan Terbuka Perancis, telah menjadi penyokong lantang Ukraine dalam perangnya menentang Rusia.

Walaupun Pole berusia 22 tahun itu mengakui dia tidak memikirkan tentang kemungkinan perangkap Arab Saudi, dia percaya dia dan rakan-rakannya boleh mempengaruhi sebarang keputusan.

“Saya lebih memikirkan apa yang boleh saya lakukan sebagai pemain individu. Yang pasti kita sebagai komuniti, saya rasa kita ada kuasa, kita boleh gunakan itu,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment