Djokovic ke suku akhir Wimbledon ke-14

Donna

LONDON, 10 Julai — Novak Djokovic melanggar benteng pertahanan Hubert Hurkacz sebelum ini untuk mara ke suku akhir Wimbledon buat kali ke-14 pada Isnin.

Juara bertahan Djokovic, memburu gelaran kelapan yang menyamai rekod dan Grand Slam ke-24, menang 7-6 (8/6), 7-6 (8/6), 5-7, 6-4.

Pada set keempat, Djokovic mematahkan kedudukan untuk mendahului penting 4-3, menamatkan rentak sempurna Hurkacz dalam 67 permainan servis pada kejohanan tahun ini.

Kemenangan dalam perlawanan ke-100nya di kejohanan itu memberikan Djokovic kemenangan ke-90.

Dia juga mencatatkan kemenangan berturut-turut 32 perlawanan di Kelab All England, manakala tempat ke-56 Grand Slam suku akhir adalah kedua selepas Roger Federer yang ke-58.

“Kredit besar untuk Hubert kerana bermain perlawanan yang menakjubkan, dia memberikan persembahan yang hebat,” kata Djokovic, 36 tahun.

“Sejujurnya, saya tidak ingat kali terakhir saya merasakan kesedihan ini apabila kembali bermain. Dia mempunyai salah satu servis terbaik di dunia dan sukar untuk membacanya di salah satu permukaan terpantas dalam sukan ini. Ia tidak menyeronokkan untuk saya.”

Djokovic akan menentang Andrey Rublev untuk merebut tempat ke separuh akhir.

Perlawanan itu akan berlangsung di Gelanggang Tengah, di mana Djokovic tidak pernah kalah sejak 2013.

“Saya merasakan hubungan yang hebat dengan mahkamah ini. Setiap perlawanan yang saya menangi, setiap kali melangkah ke gelanggang saya rasa lebih yakin untuk mengharungi perlawanan tersebut dan semoga hubungan cinta itu berterusan untuk jangka masa panjang,” katanya.

Djokovic telah bermain dua set semalaman apabila perlawanan digantung kerana perintah berkurung tempatan.

Dia telah mensia-siakan lima mata pecah dalam set tersebut dan Hurkacz akhirnya membuat dia membayar dengan memecahkan pada permainan ke-12 set ketiga pada hari Isnin.

Tetapi Djokovic membalas untuk mematahkan kedudukan 4-3 pada pukulan keempat dan sejak itu tiada jalan kembali untuk pilihan ke-17 Pole itu walaupun dia mencatatkan 33 ace dan 64 kemenangan.

Djokovic akan mendahului kerjaya 3-1 ke atas pemain ranking ketujuh Rublev ke suku akhir mereka pada hari Selasa.

Djokovic muncul di kedudukan teratas dalam straight set pada peringkat yang sama Terbuka Australia tahun ini.

“Dia pemain yang berbeza dengan Hurkacz pastinya,” kata pemain Serbia itu.

“Sangat kuat, pukulan tanah yang sangat pantas, suka mendikte. Saya tidak akan bercakap banyak tentang taktik — saya akan menyimpannya untuk diri saya sendiri.” — AFP

Related Post

Leave a Comment