Djokovic berkata dia ‘kegemaran’ untuk memenangi Wimbledon

Donna

LONDON, 12 Julai — Novak Djokovic berkata dia menganggap dirinya “kegemaran” untuk menjulang gelaran Wimbledon tahun ini walaupun ia membuatnya terdengar “angkuh”.

Bintang Serbia itu mara ke separuh akhir Wimbledon ke-12 dan menyamai rekod ke-46 di Grand Slam dengan kemenangan empat set ke atas Andrey Rublev semalam.

Djokovic, yang memburu kejuaraan kelapan di Kelab All England dan jurusan kerjaya ke-24, bangkit dengan keputusan 4-6, 6-1, 6-4, 6-3 dan akan menentang pemain Itali, Jannik Sinner untuk tempat ke final.

Dia kini telah mara ke separuh akhir di Slams sama seperti Roger Federer yang sudah bersara.

“Saya tidak mahu terdengar sombong, tetapi sudah tentu saya akan menganggap diri saya kegemaran,” kata Djokovic.

“Berdasarkan keputusan yang saya perolehi dalam karier saya di sini, empat kali terakhir di Wimbledon yang saya menangi, jadi saya menganggap diri saya kegemaran, ya.”

Pemain berusia 36 tahun itu bermain dalam perlawanan Grand Slam ke-400nya pada hari Selasa dan menegaskan dia seronok menjadi pemain yang perlu ditewaskan.

“Saya sukakannya. Mana-mana pemain mahu berada dalam kedudukan di mana semua pemain lain mahu menewaskan anda,” katanya selepas mengekalkan rekod tidak tewas di Gelanggang Tengah sejak 2013.

“Tekanan tidak pernah hilang setiap kali saya datang ke gelanggang.

“Mereka mahu mendapatkan kulit kepala dan kemenangan – tetapi ia tidak berlaku!”

Rublev, pemain nombor tujuh dunia, kini tewas kesemua lapan suku akhir yang dimainkannya di kejohanan utama.

“Saya mempunyai peluang kecil ini tetapi saya tidak melakukannya. Dia membuat mereka. Itulah sebabnya dia Novak, antara pemain terhebat dalam sejarah,” katanya.

Di sebalik keyakinan Djokovic, pemain nombor satu dunia dan juara Terbuka AS Carlos Alcaraz masih dalam kejohanan itu dan bermain di suku akhir menentang rakan senegaranya, Holger Rune, 20 tahun pada hari Rabu.

Daniil Medvedev, yang mematahkan usaha Djokovic untuk kalendar Grand Slam pertamanya pada final Terbuka AS pada 2021, berdepan pemain bukan pilihan, Christopher Eubanks.

Semalam, Rublev menikmati permulaan yang memberangsangkan menentang pemain yang membenarkannya hanya tujuh perlawanan apabila mereka bertemu di peringkat sama Terbuka Australia pada Januari.

Djokovic menyaksikan tiga mata pecah datang dan pergi pada set pertama dan terpaksa membayar apabila Rublev mematahkan kedudukan untuk mendahului 5-4.

Pemain Rusia berusia 25 tahun itu memperoleh gol pembuka pada perlawanan seterusnya apabila Djokovic menjaringkan kembali servis.

Itu adalah set kedua yang dijatuhkan oleh Djokovic di Wimbledon tahun ini dan dia sesuai untuk bertindak balas.

Dia mendahului 5-0 pada set kedua, membenarkan Rublev hanya enam mata dalam tempoh itu, sebelum mara ke peringkat suku akhir.

Pada set ketiga, Djokovic menyelamatkan dua mata rehat dalam permainan kedua, patah pada set kelima dan beralih kepada dua set untuk mendahului satu dalam permainan ke-10.

Ia bukanlah satu penukaran yang lancar, bagaimanapun, dengan juara memerlukan lima mata set untuk menyelesaikan tugas dan pada masa yang sama menyelamatkan tiga mata pecah.

Keputusan itu tidak dapat dielakkan apabila dia mematahkan kedudukan untuk mendahului 2-1 pada perlawanan keempat sebelum menamatkan perlawanan setelah merembat 42 kemenangan menewaskan Rublev. — AFP

Related Post

Leave a Comment