Djokovic awet muda berhasrat untuk menyenyapkan senjata muda sekali lagi di Wimbledon

Donna

LONDON, 29 Jun — Novak Djokovic yang kelihatan tidak dapat dikalahkan bermain beberapa tenis terbaik dalam kariernya dengan 36 mata ke Wimbledon berusaha untuk mengetatkan cengkamannya pada permainan lelaki dan generasi akan datang dengan memenangi mahkota Grand Slam ke-24 yang melebarkan rekod.

Pemain Serbia itu mendaki kemuncak itu dengan meraih kejuaraan ke-23 di Terbuka Perancis awal bulan ini, menghalang pesaing muda termasuk Carlos Alcaraz yang uzur di separuh akhir dan Casper Ruud dalam pertembungan kejuaraan.

Djokovic, yang melonjakkan Rafa Nadal yang cedera dalam senarai major lelaki sepanjang zaman, telah memenangi 11 daripada 13 perlawanan akhir Grand Slamnya selepas berusia 30 tahun dan juara bertahan Wimbledon itu tidak berminat untuk beraksi di pentas terbesar.

“Sudah tentu, perjalanan masih belum berakhir,” kata Djokovic berikutan kejayaannya di Paris. “Saya rasa jika saya memenangi Grand Slam kenapa perlu berfikir untuk menamatkan kerjaya yang sudah berjalan selama 20 tahun.

“Jadi saya masih berasa bermotivasi, masih berasa terinspirasi untuk bermain tenis terbaik dalam kejohanan ini paling banyak — Grand Slam. Itulah yang saya rasa paling banyak dalam sejarah sukan kita. Saya sudah pun menantikan Wimbledon.”

Dengan Nadal diketepikan untuk baki tahun ini, naib juara tahun lalu Nick Kyrgios berjuang untuk kecergasan dan pemain nombor satu dunia Alcaraz yang tidak berpengalaman di atas rumput walaupun kejayaan Kelab Ratu, hanya sedikit yang akan melihat Djokovic sebagai pilihan untuk menjulang trofi.

Satu-satunya batasan pemain Serbia itu ialah kekurangan latihan dalam satu lagi musim berhenti-permulaan, dengan kejohanan pameran di Hurlingham satu-satunya pilihannya untuk Grand Slam ketiga tahun ini.

Perbahasan kambing

Djokovic telah menang di Kelab All England dalam empat edisi terakhir, tidak termasuk 2020 apabila Grand Slam padang rumput tidak diadakan kerana pandemik Covid-19, dan kini mempunyai peluang untuk menyamai rekod lelaki Roger Federer iaitu lapan gelaran Wimbledon.

Juara Terbuka Australia itu juga boleh mengambil satu lagi langkah besar ke arah melengkapkan kalendar Grand Slam — memenangi semua empat kejohanan utama dalam setahun — setelah gagal pada 2021 selepas tewas di final Terbuka AS kepada Daniil Medvedev.

Pencapaian itu boleh mengukuhkan lagi status Djokovic sebagai KAMBING (Terhebat Sepanjang Zaman) di mata peminat, pakar dan ramai bekas pemainnya.

Bekas jurulatihnya, Boris Becker, bagaimanapun, tidak meragui pemain Serbia yang awet muda itu sudah pun berada dalam liganya sendiri.

“Setiap generasi mempunyai bintangnya. Adalah tidak adil untuk mengatakan yang satu lebih baik daripada yang lain. Tetapi dalam apa jua keadaan, dia adalah yang paling berjaya,” kata bekas juara Wimbledon, Becker.

“Keazaman, cita-cita, semangat itu. Apa yang kita lihat pada akhirnya, betapa mudahnya dia mengalahkan lelaki itu. Lelaki muda itu penat, bukan yang berusia 36 tahun.

“Itu luar biasa … 23 Grand Slam dalam era di mana kita mempunyai Federer, Nadal apatah lagi Andy Murray dan Stan Wawrinka. Tiada siapa yang akan mengharapkan ini daripadanya, kecuali dirinya sendiri.

“Dia bercakap tentang impiannya semasa kecil. Saya percaya impian itu jauh daripada diimpikan hingga ke penghujungnya.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment