‘Divas’ datang ke London untuk pameran utama V&A baharu

Donna

LONDON, 21 Jun — Daripada penyanyi opera abad ke-19 kepada bintang pop moden termuda, “divas” menjadi tumpuan utama di pameran baharu utama di London.

Mulai Sabtu hingga 7 April tahun depan, Muzium Victoria & Albert akan mempamerkan kisah berpuluh-puluh penghibur yang telah menjadi ikon feminis, kempen anti-perkauman dan juara LGBT.

“DIVA” merangkumi lebih daripada 250 pameran, termasuk gambar, poster, majalah, filem dan klip video, serta runut bunyi yang disertakan.

Tetapi tumpuan pandangan mendalam pada bakat pemecah acuan yang dipamerkan adalah kira-kira 60 pakaian yang menentukan imej tersendiri mereka.

Dipamerkan ialah kostum berlabuci Josephine Baker dari awal abad ke-20 serta rekaan Stella McCartney untuk penyanyi muda Amerika Billie Eilish.

Terdapat juga gaun oleh pereka utama yang dipakai pada permaidani merah tayangan perdana filem dan pada majlis anugerah.

“Daripada awal abad ke-19 penyanyi opera yang menetapkan gaun couture mereka sendiri kepada jenis catwalk kontemporari, dari Met Gala ke pentas, penampilan diva dan diva mengekspresikan diri mereka melalui fesyen adalah sangat penting” kurator Kate Bailey memberitahu AFP.

Pameran itu membawa pelawat dalam perjalanan merentasi dua abad pemerkasaan wanita, daripada penggunaan pertama perkataan Itali yang bermaksud “dewi” untuk menggambarkan pemain opera yang hebat seperti soprano Adelina Patti.

Dia adalah wanita paling terkenal di Britain abad ke-19 selepas Ratu Victoria.

Digolongkan sebagai diva membolehkan wanita jarang berdikari pada masa itu — dan menjadikan mereka perintis dalam perjuangan untuk kesaksamaan dengan lelaki.

Konsep itu kemudiannya berkembang ke pentas, dengan penari seperti Isadora Duncan Amerika dan pelakon seperti Sarah Bernhardt dari Perancis.

“Hidup saya adalah perjuangan untuk mempunyai cara saya sendiri di mana saya merasakan saya berada di pihak yang betul,” Bernhardt, yang pada tahun 1800-an memainkan peranan lelaki seperti Shakespeare’s Hamlet, pernah berkata.

Kostum ulang tahun ke-50 Elton John dilihat dipamerkan di DIVA.  — Gambar Reuters

Kostum ulang tahun ke-50 Elton John dilihat dipamerkan di DIVA. — Gambar Reuters

Kesamaan kepada kecairan

Apabila teknologi berkembang, diva dipindahkan ke filem senyap dan kemudian bercakap.

Sebahagian besar pameran itu dikhaskan untuk Greta Garbo, Marlene Dietrich, Elizabeth Taylor dan Marilyn Monroe, yang paling terkenal digambarkan dalam potret seni pop Andy Warhol.

Kostum yang digunakan dalam filem seperti Taylor’s in Cleopatra dari 1963 atau Monroe’s in Ada yang Suka Panas dari 1959 dipamerkan.

“DIVA” mengisahkan perjuangan artis ini untuk mengharungi dunia lelaki dan termasuk kronologi evolusi selari feminisme dan industri kreatif.

“Ia adalah diva dan kuasa, diva dan kreativiti… mempunyai suara dan menggunakan suara itu dan platform itu untuk mengalihkan jarum, untuk melakukan sesuatu yang berbeza, untuk mencipta semula, untuk mengubah, untuk memberi inspirasi,” kata Bailey.

Pameran itu memuji penyanyi jazz Nina Simone dan Ella Fitzgerald kerana memecahkan halangan kaum di Amerika Syarikat, di samping imej dari pergerakan Black Lives Matter baru-baru ini.

Diva zaman moden seperti Tina Turner dan Cher bercirikan, dengan pakaian mereka yang paling dikenali yang direka oleh Bob Mackie Amerika.

Tetapi terdapat juga ikon kontra budaya seperti pendeta punk Siouxsie Sioux dan ciptaan Pam Hogg yang tidak konsisten.

Orang-orang seperti Madonna, Bjork dan Lady Gaga telah berulang kali menunjukkan keupayaan seperti bunglon untuk mencipta semula diri mereka atau, seperti Annie Lennox, untuk menolak sempadan feminin dan maskulin.

Itu telah membolehkan diva lain untuk ditampilkan, seperti Freddie Mercury, Elton John dan Prince, yang menyumbang kepada perjuangan LGBT dengan pakaian glamor mereka. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment