Dimitrov menghantar Tiafoe dengan mudah untuk mara di Wimbledon

Donna

LONDON, 9 Julai — Grigor Dimitrov menurunkan pilihan ke-10 dari Amerika, Frances Tiafoe dalam straight set dengan kemenangan meyakinkan 6-2 6-3 6-2 hari ini untuk mara ke pusingan keempat Wimbledon di mana dia akan bertemu pilihan keenam Denmark, Holger Rune.

Tiafoe tiba di Kelab All England setelah merangkul kejuaraan gelanggang rumput pertamanya di Terbuka Stuttgart bulan lalu tetapi Dimitrov berpengalaman, bekas separuh akhir di sini, yang menang selama dua hari.

Perkara pertama yang ditonjolkan oleh Tiafoe apabila diminta memberikan pandangannya tentang Dimitrov sebelum perlawanan ialah servis pertama pemain Bulgaria itu, permainan bersihnya dan pukulannya.

Tiafoe jelas melakukan kerja rumahnya, setelah menewaskan Dimitrov empat tahun lalu di Terbuka Australia dalam pertembungan 16 terakhir yang disifatkannya sebagai “perang mutlak”, tetapi kali ini pemain Amerika itu tidak mempunyai jawapan untuk pelbagai pukulan dalam senjata lawannya.

Dimitrov tidak mengecewakan dan hampir tidak dapat dihalang pada servis, melepaskan 13 ace dan memenangi 92 peratus mata servis pertamanya untuk melakukan dua set dan meninggalkan Tiafoe di atas tali sebelum permainan digantung semalam pada awal set ketiga.

Apabila mereka menyambung semula pada hari Ahad, Dimitrov menyatukan rehat awal dan Tiafoe hilang ketenangan dalam masa yang singkat, menghilangkan kekecewaannya pada bola dengan melancarkannya ke orbit antara mata.

Dimitrov, sebaliknya, tenang dan cergas ketika pemain berusia 32 tahun itu meneruskan perniagaannya dengan pukulan kuat dari garis dasar dan sentuhan tanpa cela di jaring untuk merembat 33 pemenang, meninggalkan Tiafoe yang lebih muda dan lebih pantas tanpa jawapan.

Pemain Bulgaria itu mengumpul tiga mata perlawanan tanpa mengeluarkan peluh dan memastikan kemenangan dengan sepakan voli yang cekap di jaring selepas menghantar Tiafoe berhempas-pulas untuk kembali. — Reuters

Related Post

Leave a Comment