Dilihat berjuta-juta kali di TikTok, pemandu pelancong Sabah dipuji atas penjelasan berbilang bahasa kepada pelancong Korea (VIDEO)

Donna

KUALA LUMPUR, 18 Julai ― Video TikTok seorang pemandu pelancong di Sabah memberi arahan kepada pelancong telah mendapat perhatian ramai pengguna media sosial tempatan.

Video yang dikongsi oleh pengguna Percutian Bajet Sabah semalam telah mendapat 8.9 juta tontonan pada masa penulisan.

Video satu minit dan 29 saat menunjukkan pemandu pelancong memberikan arahan asas dan keselamatan kepada pelancong semasa dalam perjalanan ke salah satu destinasi snorkeling mereka.

Pemandu pelancong yang memulakan pengajaran dalam Bahasa Malaysia kepada pelancong tempatan kemudiannya mengalihkan perhatiannya kepada pelancong Korea di atas kapal dan terus menerangkan arahan dalam bahasa Korea kepada mereka.

Walaupun arahan itu tidak dalam ayat Korea yang sempurna, pemandu pelancong itu dapat dilihat melakukan yang terbaik dalam menjelaskan sambil para pelancong menganggukkan kepala.

Pemandu pelancong itu menerangkan kepada pelancong tentang cara untuk masuk ke perairan dengan betul sambil menjelaskan bahawa mereka boleh meminta rakan sekerjanya mengambil gambar untuk mereka jika mereka mahu.

@pakej_bajet_kundasang Tngok sampai habis #fyp #percutianbajetkundasang original sound – percutian bajet sabah

Video itu telah mendapat lebih 600,000 suka dengan lebih 9,000 komen daripada pengguna media sosial tempatan memuji pemandu pelancong atas usahanya.

“Walaupun bahasa Koreanya tidak sempurna, para pelancong memahaminya,” komen pengguna Tuan Penasihat.

“Saya suka dia. Inisiatif untuk mempelajari bahasa lain untuk komunikasi yang baik A++,” komen pengguna Ginger.

“Cara dia bercakap sangat kelakar tetapi saya menghormatinya kerana sekurang-kurangnya dia cuba berkomunikasi dengan mereka, kerja yang bagus,” komen pengguna Ming03.

Pengguna media sosial lain juga dilihat menyindir loghat pemandu pelancong itu namun ramai yang mempertahankannya ketika dia menyelesaikan tugas itu.

Tags

Related Post

Leave a Comment