Diinspirasikan oleh ‘Crazy Rich Asians’, pasangan melangsungkan perkahwinan mewah di Singapore’s Gardens by the Bay

Donna

SINGAPURA, 22 Jun — Ia adalah perkahwinan yang, secara literal, langsung daripada filem.

Pasangan Filipina, yang mendapat inspirasi daripada filem Hollywood Orang Asia Kaya Gilamelangsungkan perkahwinan mereka di Gardens by the Bay Ahad lalu (18 Jun) dan coretan majlis di TikTok membuatkan pengguna dalam talian mencurah-curah mengenai urusan mewah itu.

Video dan gambar acara besar itu dikongsi dalam talian oleh adik perempuan pengantin perempuan, Cik Mary Golez.

Bercakap kepada HARI INICik Mary Golez berkata bahawa kakaknya, Cik JM Tiongco, dan pengantin lelaki, Encik Abbie Caram, mahu mencipta semula adegan resepsi perkahwinan Colin Khoo dan Araminta Lee daripada filem itu.

Walaupun Colin dan Araminta bukan watak utama, adegan perkahwinan mereka sering digembar-gemburkan oleh peminat filem itu sebagai salah satu adegan yang paling diingati dari rancangan itu.

Sama seperti dalam filem itu, pasangan itu menganjurkan majlis resepsi mereka di Supertree Grove of Gardens by the Bay dan ia kelihatan sama mewah.

Dalam video TikTok Cik Mary Golez, permaidani merah berserta latar belakang art deco boleh dilihat, membolehkan tetamu bergambar di pintu masuk. Para tetamu kemudian berjalan menyusuri lorong yang dipenuhi bunga berwarna-warni untuk memasuki tempat itu.

@marygolezmf Perkahwinan adik saya di Singapura ????‍ #fyp #crazyrichasians #weddingphilippines #singaporewedding #weddingtiktok #gardenwedding Wo Yao Ni De Ai (I Want Your Love – I Want You To Be My Baby) – Jasmine Chen

Cik Mary Golez berkata bahawa palet hiasan berwarna merah, oren dan ungu juga diilhamkan oleh Orang Asia Kaya Gila.

Video tersebut selanjutnya menunjukkan tetamu sedang makan malam dengan cahaya lilin sambil dikelilingi oleh Supertrees yang bercahaya. Mereka juga dihidangkan dengan hiburan secara langsung, termasuk tarian singa, tarian reben dan persembahan jazz.

Pasangan itu turut menjemput seorang pelukis secara langsung untuk merakamkan perkahwinan itu di atas kanvas.

Cik Mary Golez berkata bahawa kira-kira 150 tetamu terbang dari Australia, Filipina dan Amerika Syarikat untuk menghadiri acara istimewa itu.

Gambar-gambar yang disiarkan kemudian oleh Cik Mary Golez di TikTok menunjukkan tetamu berpakaian sembilan-sembilan, dengan lelaki memakai “barong tagalog” — pakaian kebangsaan lelaki di Filipina — dan wanita kelihatan elegan dalam pakaian dan pakaian rasmi berwarna-warni.

Bagi pasangan pengantin pula, pengantin perempuan memakai gaun oleh pereka terkenal Vera Wang dan sut pengantin lelaki pula oleh pereka Filipina AJ Javier.

Pasangan itu mengambil masa lapan bulan perancangan rapi dengan bantuan perancang perkahwinan yang berpangkalan di Singapura Rosette Designs & Co untuk menghidupkan visi perkahwinan mereka, lapor laman web Must Share News.

Kerosakan? Cik Mary Golez memberitahu HARI INI bahawa kos perkahwinan itu dianggarkan “lapan angka dalam peso Filipina”.

Itu adalah beberapa ratus ribu dolar Singapura.

Apabila ditanya mengapa pasangan itu memilih Orang Asia Kaya Gila sebagai inspirasi mereka, Cik Mary Golez berkata bahawa ia adalah “filem keselesaan” keluarganya.

“Filem ini berasa relatable dari segi tradisi keluarga dan adat yang diuji… terutamanya apabila melibatkan sepupu, saudara mara, bapa saudara dan ibu saudara dalam persekitaran sosial yang besar,” tambahnya.

Perkahwinan impian bagi sesetengah orang, satu penyeksaan bagi orang lain

Video perkahwinan Cik Mary Golez telah mencatatkan lebih 747,000 tontonan dan 117,100 suka setakat petang semalam.

Beberapa pengguna TikTok kagum dengan majlis mewah itu, dengan ada yang menggelarnya sebagai perkahwinan “impian” mereka.

Seorang pengguna menulis: “Saya tidak akan berkahwin jika ia tidak hebat seperti ini.”

Yang lain lebih kagum dengan tanda harga acara yang jelas.

Seseorang menyindir: “Kawan, ia tidak lagi ‘terinspirasi’. Ia sebenarnya kaya gila.”

Bagaimanapun, mereka yang lebih biasa dengan cuaca Singapura tidak dapat mengelak daripada mengulas mengenai panas atau potensi hujan.

Seorang pengguna TikTok, merujuk kepada konsep luar perkahwinan, berkata: “Saya rasa ibu bapa saya akan mengadu tentang kekurangan penghawa dingin.”

Seorang lagi berkata: “Saya tidak dapat membayangkan betapa lembapnya”.

Untuk ini, Cik Mary Golez menjawab dengan jujur: “Sangat lembap tetapi (ia) berbaloi dengan peluh.”

Pada bulan Mac, satu cadangan perkahwinan yang terperinci melibatkan pertunjukan cahaya yang dilakukan oleh 150 dron berhampiran Marina Bay Sands menjadi tular di TikTok.

Pertunjukan dron itu dilaporkan menelan kos melebihi S$20,000.

Walaupun terdapat penonton yang terharu dengan ungkapan cinta orang ramai dan menarik perhatian, yang lain menolaknya sebagai gerak isyarat yang berlebihan dan “merosakkan pasaran”, istilah Singlish untuk menetapkan standard yang begitu tinggi sehingga menetapkan jangkaan yang tidak realistik untuk orang lain. – HARI INI

Tags

Related Post

Leave a Comment