‘Dihina’ Courtois enggan bermain kelayakan Belgium selepas penghinaan kapten

Donna

BRUSSELS, 20 Jun — Thibaut Courtois enggan pergi ke Tallinn untuk perlawanan kelayakan Euro 2024 Belgium menentang Estonia hari ini selepas diabaikan untuk memegang jawatan kapten minggu lalu.

Dengan ketiadaan kapten tetap Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku memakai lilitan kapten untuk seri 1-1 dengan Austria Sabtu lalu.

Jurulatih Domenico Tedesco berkata rancangan itu adalah untuk dua naib kaptennya, Lukaku dan penjaga gol Real Madrid, Courtois, untuk mengetuai pasukan itu dalam satu perlawanan setiap satu semasa rehat antarabangsa.

“Selepas perlawanan Thibaut tiba-tiba mahu bercakap dengan saya dan memberitahu saya dia akan pulang kerana dia kecewa dan rasa terhina,” kata Tedesco pada sidang media pada Isnin.

“Pada pandangan saya, dia adalah penjaga gol terbaik di dunia. Saya menghargainya sebagai penjaga gol dan juga sebagai seorang.

“Saya terkejut dan terkejut kerana dia berasa tersinggung dan kecewa.

“Pada bulan Mac, kami memutuskan bahawa Kevin akan menjadi kapten dan akan ada dua naib kapten – Lukaku dan Courtois.”

Courtois dalam satu kenyataan berkata beliau “terkejut” mendengar Tedesco “memberi pandangan separa dan subjektif tentang perbualan peribadi”.

“Saya memintanya, bukan atas kepentingan peribadi, untuk menjelaskan dan mengambil keputusan untuk mengelakkan situasi yang telah kami alami yang memudaratkan kami,” katanya.

“Untuk menjadi kapten atau tidak bukanlah kehendak atau keputusan rambang, terpulang kepada dia (Tedesco) untuk membuat keputusan dan itulah yang saya cuba untuk membuatnya faham.”

Penjaga Strasbourg Matz Sels akan mengambil tempat Courtois di gawang untuk perlawanan Estonia.

Media Belgium melaporkan bahawa keputusan Courtois juga mengejutkan rakan sepasukannya.

“Ia satu situasi yang menyedihkan,” kata pemain pertahanan veteran Jan Vertonghen.

“Saya lebih suka Thibaut berada di sana tetapi proses kumpulan adalah penting. Proses itu kini sudah tentu terganggu dan penyelesaian perlu dicari.”

Belgium terjejas akibat pergaduhan yang dilaporkan semasa Piala Dunia tahun lalu apabila mereka tersingkir di peringkat kumpulan, dengan De Bruyne berkata semasa kejohanan itu pasukan itu “terlalu tua”.

Kapten terdahulu Eden Hazard bersara daripada bola sepak antarabangsa selepas bencana di Qatar dan jurulatih Roberto Martinez pergi.

Belgium mempunyai empat mata daripada dua perlawanan dalam kelayakan Euro, menduduki tempat kedua dalam Kumpulan F di belakang Austria. — AFP

Related Post

Leave a Comment