Di sebalik pasir dan laut: Bolehkah Langkawi menjadi hab seni dan budaya?. Pengamal menimbang prospek

Donna

KUALA LUMPUR, 28 Jun — Langkawi terkenal dengan pusat peranginan pulau, taman dan pantai.

Tetapi apabila lebih banyak inisiatif seni dan budaya dibuka di kepulauan, pulau itu mungkin terbukti lebih daripada sekadar destinasi percutian.

Sokongan daripada Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), Kraftangan Malaysia, dan Agensi Pembangunan Ekonomi Kebudayaan (Cendana) telah membuatkan ramai pengamal seni percaya ia boleh menjadi hab seni. .

Walau bagaimanapun, lebih banyak program diperlukan untuk menghubungkan dan mengekalkan artis dan perniagaan yang lebih kecil di seluruh pulau.

“Tiada kekurangan bakat seni di Langkawi, kami adalah sebuah pulau yang kaya dengan budaya dan cerita rakyat,” kata peniaga Faisol Danker Abdullah. Malay Mail.

“Kami mempunyai ramai tukang dan artis, tetapi lebih banyak pembiayaan dan pelaburan diperlukan untuk meletakkan kerja mereka di luar sana untuk membuka peluang.”

Dalam tempoh pandemik itu, banyak geran oleh Cendana dan pertubuhan kebudayaan Pusaka telah diberikan untuk meningkatkan persada seni tradisional di Malaysia.

Inisiatif seni budaya dapat menyesuaikan diri untuk bekerja dalam talian dan melalui media sosial dan mengembangkan perniagaan mereka berkat dana daripada geran.

Faisol berkata pelancongan telah membantu perdagangan produk dalam seni dan kraf tetapi merasakan galeri dan kurator boleh membantu memberi lebih banyak pendedahan kepada karya artis tempatan.

Beliau percaya lebih banyak pelaburan dari tanah besar dan negara asing boleh membantu membawa kemajuan kepada komuniti seni yang lebih kecil dan khusus di pulau itu.

Menginspirasikan golongan muda

'Pulau Sri', sebuah produksi muzik yang menceritakan semula cerita rakyat Melayu Mahsuri anjuran Suatukala.  — Gambar melalui Facebook/suatukala

‘Pulau Sri’, sebuah produksi muzik yang menceritakan semula cerita rakyat Melayu Mahsuri anjuran Suatukala. — Gambar melalui Facebook/suatukala

Suatukala ialah inisiatif bukan untung yang diasaskan pada 2015 untuk memberi inspirasi kepada penceritaan dalam kalangan belia Langkawi melalui bengkel seni persembahan, ceramah dan persembahan.

Pengasas bersama Lina Tan memberitahu Malay Mail bahawa program mereka telah dapat melahirkan generasi baru penghibur berbakat.

“Golongan belia bertindak balas dengan baik terhadap peluang yang kami berikan melalui program kami di masyarakat luar bandar,” kata Tan.

“Baru-baru ini kami mengadakan bengkel tahunan yang dinamakan ‘Rekacerita’ yang membolehkan pelajar dari empat sekolah mencipta persembahan teater asli mereka sendiri,”

Tambahnya, dia kagum kerana pelajarnya dapat membuat persembahan di hadapan penonton yang habis dijual di Panggung Seni, Kota Mahsuri pada pameran September lalu.

Dengan pembiayaan daripada Cendana, para pemenang bengkel tahun lepas dapat pergi melancong ke Kuala Lumpur untuk melawat Astro dan mendapat baucar BookXcess.

Suatukala juga menjalankan muzikal yang menceritakan semula cerita rakyat Langkawi dengan sentuhan moden, mempersembahkan Pulau Sri (campuran moden Mahsuri) dan baru-baru ini Walimatalurus pada 2022.

Pengasas bersama Suatukala Karina Robles Bahrin berkata ia telah menggalakkan penonton dan penyokong untuk menderma kepada inisiatif itu, walaupun mereka tidak dapat pergi ke Langkawi untuk melihat persembahan itu.

“Sungguh luar biasa melihat anak-anak berkembang menjadi pemain yang yakin, ini semua kerana guru yang bekerjasama dengan kami untuk merangsang mereka melahirkan kreativiti mereka,” kata Robles Bahrin. Malay Mail.

“Malah penghibur veteran yang kami jemput dari tanah besar seperti Kuah Jenhan dan Razif Hashim mendapati ia sangat bermanfaat untuk berkongsi pengetahuan dan bekerja dengan anak-anak.”

Meluaskan ufuk

Ash Majid di bengkelnya membuat aksesori batik di Langkawi.  — Gambar melalui Facebook/handmadeaccessoriesbyashmajidlangkawi

Ash Majid di bengkelnya membuat aksesori batik di Langkawi. — Gambar melalui Facebook/handmadeaccessoriesbyashmajidlangkawi

Ash Majid bermula sebagai perniagaan bilik tidur kecil pada 2013 membuat aksesori batik yang dikendalikan oleh pasukan suami isteri Ash Majid dan pengurus Meor Ezammer.

Hari ini, kedai mereka telah dapat berkembang dengan pesat, berkat geran daripada Cendana mereka telah dapat memindahkan perniagaan mereka ke lot komersial.

Chokers rekaan batik mereka telah dipaparkan di leher orang seperti Deborah Henry dan Tunku Soraya Binti Almarhum Sultan Abdul Halim.

“Terdapat banyak sokongan untuk seni dan kraf yang telah diberikan tetapi sesetengah artis mungkin tidak atau tidak mahu mengembangkan perniagaan mereka,” kata Meor. Malay Mail.

“Sesetengah daripada mereka membelanjakan wang geran untuk usaha lain kerana kos penyelenggaraan yang tinggi diperlukan untuk membeli premis dan pulang modal.”

Semasa pandemik, Meor dan Ash menerima geran daripada badan kerajaan Kraftangan Malaysia dan Majilis Amanah Rakyat (MARA) yang banyak membantu perniagaan dalam talian mereka.

“Sembilan puluh lima peratus daripada pelanggan kami bukan datang dari Langkawi. Kami sering menerima tempahan dalam talian daripada KL atau rakyat Malaysia yang tinggal di negara luar seperti Australia dan Britain.” kata pengurus itu.

“Kraftangan Langkawi juga menjemput kami untuk membuka gerai di festival kraf di KL, yang terbaru adalah Minggu Kraf di Publika pada Oktober lalu.”

Bagaimanapun, prosedur pendaftaran yang rumit dan membosankan apabila memohon geran awam menjadi antara punca utama artis tempatan tidak memohonnya, menurut Meor.

Gambar yang lebih besar

Dalam kalangan pengamal, secara umumnya bersetuju bahawa Langkawi berpotensi untuk menjadi hab seni, tetapi lebih banyak sokongan daripada institusi awam diperlukan.

Selain Hari Kraf Negara dan bazar negeri, tidak banyak program atau inisiatif yang dirancang tahun ini oleh badan awam seperti Kraftangan Langkawi apabila ditanya oleh Malay Mail.

“Langkawi adalah pulau yang sangat unik, dengan potensi tinggi untuk mempunyai komuniti seni yang berkembang maju,” kata Meor.

“Kami mempunyai kemudahan untuk merealisasikannya, tetapi tidak seperti pulau seperti Bali atau Phuket, kami tidak melihat aliran pelancong yang berterusan sepanjang tahun.”

“Kami (Ash Mahjid) bernasib baik apabila melibatkan pembiayaan awam tetapi banyak perniagaan berkaitan seni lain tidak mempunyai peluang yang sama dan mendapati ia tidak menguntungkan untuk meneruskannya.”

Robles Bahrin berkata, membantu organisasi yang lebih kecil dengan kos operasi yang semakin meningkat dapat memastikan seni kreatif dapat terus berkembang dalam kalangan penduduk muda.

Beliau menambah bahawa pulau itu mempunyai potensi besar untuk menonjolkan kepelbagaian Malaysia kepada orang asing melalui usaha seni dan budayanya.

“Kami sering terlupa bahawa bagi ramai pelancong Langkawi adalah pintu masuk kepada budaya Malaysia,” kata Robles Bahrin.

“Namun, kita hanya mendapati budaya Melayu diwakili dan disokong, tidak menunjukkan masyarakat pelbagai budaya kita melalui kesenian di pulau ‘Malaysia’.”

Tags

Related Post

Leave a Comment