Di Sao Paulo, ledakan pangsapuri sebesar bilik hotel

Donna

SAO PAULO, 14 Julai — Lara Maia menaip pada komputer ribanya bertenggek di atas meja kecil yang menempati celah antara peti sejuk dan almari pakaian di pangsapuri mikronya di Sao Paulo, bandar paling ramai penduduk di Amerika Latin.

Di belakangnya, katil juga berfungsi sebagai sofa.

“Saya tidak perlukan apa-apa lagi: Saya hampir dengan segala-galanya dan saya berasa bebas untuk pergi bila-bila saya mahu dengan beberapa beg,” saintis komputer berusia 34 tahun itu memberitahu AFP mengenai 16 meter persegi (172-). kaki persegi) pangsapuri berhampiran pusat bandar Sao Paulo.

Ruang Maia di tingkat 16 yang berfungsi sebagai rumah dan pejabatnya sekali-sekala adalah contoh trend pangsapuri yang semakin meningkat sebesar bilik hotel.

Cara hidup yang lama di bandar-bandar besar lain di dunia, di Sao Paulo, ibu kota ekonomi Brazil, ledakan itu berlaku baru-baru ini.

Pemandangan umum pusat bandar Sao Paulo di Brazil, pada 26 Jun 2023. — Gambar AFP

Pemandangan umum pusat bandar Sao Paulo di Brazil, pada 26 Jun 2023. — Gambar AFP

Dari 2016 hingga 2022, unit yang ada sehingga 30 m2 melonjak daripada 461 unit kepada 16,261, menurut persatuan perumahan negeri Secovi-SP.

Jumlah itu mewakili satu perlima daripada semua pangsapuri di bandar dengan 11.5 juta penduduk.

Sesetengahnya, dengan perabot yang dihimpit seperti dalam permainan Tetris, atau dengan dapur hanya beberapa inci dari bilik mandi, telah menjadi bahan jenaka di media sosial.

Tetapi ini tidak melakukan apa-apa untuk mengurangkan permintaan, terutamanya dalam kalangan orang dewasa berumur 20 hingga 39, menurut tinjauan oleh firma hartanah Quinto Andar.

“Mereka adalah profesional muda; kelas pertengahan dan menengah atas, pada permulaan kerjaya mereka, kebanyakannya bujang, tertarik dengan hartanah moden dan terletak berhampiran dengan pekerjaan atau pengangkutan awam,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Secovi-SP, Ely Wertheim.

Menurunkan skala

Dibesarkan di sebuah rumah besar di luar Sao Paulo, Maia memberitahu AFP dia boleh mendapatkan pangsapuri yang lebih besar di kawasan kejiranan lain dengan harga 2,300 reais yang sama (kira-kira AS$475) yang dia bayar sewa bulanan.

Tetapi dia dengan senang hati melepaskan ruang untuk lebih dekat dengan keluarga dan pekerjaannya, sebahagian masa sekarang.

Pada penghujung hari bekerja dari rumah, Maia menutup komputer ribanya dan menyediakan teh dengan roti bakar dalam satu-satunya kuali di atas pinggan dapur elektrik.

Kemudian dia menggerakkan meja kecil dari bawah meja kerjanya dan duduk untuk makan.

Lara Maia, memasak di pangsapuri mikronya seluas 16 meter persegi.  — Gambar AFP

Lara Maia, memasak di pangsapuri mikronya seluas 16 meter persegi. — Gambar AFP

“Dalam ruang yang kecil, anda belajar untuk menyingkirkan banyak perkara dan mengubah persepsi anda tentang apa yang anda perlukan,” katanya.

Pertemuan dengan rakan-rakan berlangsung di teres — kawasan kongsi yang telah menjadi perkara biasa di bangunan pangsapuri baharu dan menawarkan bilik dobi dan permainan, ruang kerja bersama dan juga kawasan untuk memandikan haiwan peliharaan.

Oscar Borghi, seorang jurutera berusia 39 tahun, telah tinggal bersama teman wanitanya sejak tahun lalu di sebuah apartmen seluas 28 m2 dengan dua bilik di selatan Sao Paulo, juga berhampiran tempat kerjanya dan stesen kereta api.

“Kami fikir ia akan menjadi kecil, tetapi kami selesa dengan susun atur dan ruang bangunan,” katanya kepada AFP.

“Apabila kami berdua bekerja dari rumah pada masa yang sama, salah seorang daripada kami pergi ke ruang kerja bersama” di dalam bangunan.

Tidak murah

Rodger Campos, seorang ahli ekonomi dengan agensi hartanah Loft, berkata Sao Paulo, bandar kelima terbesar di dunia, adalah serupa dengan metropoles gergasi lain seperti New York atau Tokyo, di mana terdapat banyak apartmen mikro: “Ia mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi, sambungan global , dan merupakan pusat kerja, kesihatan dan pendidikan.”

Trend itu dibantu oleh penurunan mendadak dalam kadar faedah daripada 6.75 peratus pada 2018 kepada kira-kira 2.0 peratus pada 2021 akibat pandemik Covid-19, kata Jose Armenio, yang bekerja di sekretariat urbanisme bandar itu.

Ini bermakna lebih mudah untuk membeli pangsapuri kecil untuk tujuan penyewaan.

Rangsangan lain datang daripada bandar mengurangkan yuran tarif pada 2014 untuk pembinaan pangsapuri kecil.

Matlamatnya ialah perumahan yang boleh diakses oleh golongan kurang berkemampuan, di kawasan yang dilayan oleh pengangkutan awam. Tetapi hasilnya adalah sebaliknya.

“Pangsapuri sehingga 30 m2 mempunyai meter persegi paling mahal di bandar”, kata Campos.

Majlis perbandaran baru-baru ini bersetuju untuk menyemak semula perancangan bandar Sao Paulo, menjadikan pembinaan pangsapuri mikro lebih mahal dalam usaha untuk mewujudkan lebih banyak perumahan keluarga sosial. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment